Międzynarodowy Dzień Piwa 2020

Obchody Międzynarodowego Dzień Piwa były wczoraj.

W 2020 roku obchody Międzynarodowego Dzień Piwa przypadły na 7 sierpnia (piątek).

Międzynarodowy Dzień Piwa został zainicjowany przez dwóch Amerykanów w 2007 roku. Według pomysłodawców dzień piwa jest idealną okazją do szczególnej celebracji tego złotego trunku. Z każdym rokiem do obchodów przyłączają się kolejne kraje, w których w tym dniu organizowane są festyny, spotkania oraz wydarzenia promujące piwo, jako jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów na świecie.

Pierwsze wzmianki o piwie pojawiły się już w starożytności. Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji złocistego trunku pochodzą z czasów sumeryjskich i mają około 6 tys. lat. Przepisy na pierwsze piwo, składające się z chleba i wody zostały zapisane na glinianych tabliczkach. Także sprzed 4 tys. lat pochodzi pierwsza reklama tego alkoholu, zamieszczona na podobnej tabliczce. Tekst brzmiał: „Pij piwo Ebla – piwo o lwim sercu”. Dodatkowo reklamie towarzyszył rysunek kobiety z dużym biustem, trzymającej dwa naczynia zbliżone do kufli. Co ciekawe, już w tej w starożytnej cywilizacji znano słomki, przez które pito piwo. Babilończycy jako pierwsi dodali do złotego napoju chmiel, uważany za roślinę leczniczą. W kolejnych wiekach piwo stało się jednym z najpopularniejszych napojów świata starożytnego.

W średniowieczu piwo cieszyło się ogromną popularnością ze względu na właściwości odżywcze. W Polsce pojawiło się w czasach wczesnego średniowiecza, najstarsze kroniki podają informacje dotyczące tego napoju. Według Galla Anonima już Piast na postrzyżynach Siemowita podał gościom piwo. Miało ono swoich miłośników wśród wszystkich grup społecznych, zwłaszcza wśród duchownych. Nawet na chwilę przed swoją śmiercią Klemens VIII, dawny nuncjusz apostolski w Rzeczypospolitej, powiedział : „Sancta piva di Polonia...” (Święte piwo z Polski).

Co w sobie kryje piwo, po które tak chętnie sięgają miliony osób? Przede wszystkim produkuje się je ze słodu, chmielu, drożdży i wody. Od gatunku chmielu w dużym stopniu zależy jakość piwa. Co ciekawe, w produkcji używa się jedynie owocostanów żeńskich, które z uwagi na swój kształt nazywane są szyszkami. Ale to dzięki drożdżom zachodzi magia przemienienia tych składników w złocisty napój. Niewiele osób wie, że reakcje chemiczna musi zachodzić w warunkach beztlenowych, bowiem w przypadku dostarczenia drożdżom tlenu, powstanie jedynie woda i dwutlenek węgla. Piwo jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym napojem. Tak więc w Międzynarodowym Dniu Piwa i Piwowara warto sięgnąć po kufel i wypić za złoty napój.