Dzień Musztardy 2025

Do najbliższych obchodów Dnia Musztardy zostały 302 dni, czyli 9 miesięcy i 29 dni.

W 2025 roku Dzień Musztardy przypada na 2 sierpnia (sobota).

W pierwszą sobotę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy. Dzień został ustanowiony w 2001 roku przez kustosza Muzeum Musztardy w Mount Toreb – Barry’ego Levensona. W Polsce pierwsze obchody Dnia zostały zorganizowane przez miłośników musztardy w 2003 roku. Musztarda jest uwielbiana na całym świecie, zwłaszcza w Ameryce Północnej.

Musztarda znana jest już od czasów starożytnego Rzymu i od samego początku uważana jest za przyprawę, która posiada wartości lecznicze. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i w pobudzeniu trawienia tłuszczu. Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej. Dodatkowo w jej skład wchodzą sól, ocet i cukier. Musztarda powstaje poprzez dodanie tych składników i zmielenia ziaren gorczycy. Miłośnicy tej przyprawy doskonale znają różne rodzaje musztard, na przykład stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, winną, bawarską czy rosyjską. Dzięki łączeniu różnych dodatków powstają musztardy smakowe, między innymi miodowe lub chrzanowe.

Większość smakoszy uważa, że królową musztard jest musztarda „Dijon”. Początkowo, była wytwarzana tylko w tym francuskim mieście, a jej repetera stanowiła ściśle chronioną tajemnicę. Obecnie nazwa „musztarda Dijon” oznacza specjalny proces produkcji, polegający na połączeniu czarnych i brązowych ziaren z moszczem winnym, octem lub białym winem. Musztarda charakteryzuje się delikatną, kremową konsystencją oraz lekko kwaśnym smakiem. Produkcja tej musztardy wymaga zachowania restrykcyjnych norm jakości. Tak zwana sucha masa jej składników musi wynosić przynajmniej 28% całkowitej zawartości słoika, zaś zanieczyszczenia powstałe w procesie produkcji nie mogą przekraczać 2%.

Corocznie na świecie spożywane jest 340 mln kilogramów musztardy, zaś najwięcej konsumują Francuzi – na jednego Francuza przypada ponad 1,5 kg musztardy. Na całym świecie musztarda wykorzystywana jest jako przyprawa do większości dań, zwłaszcza mięsnych. Szacuje się, że w przeciągu 20 sekund kupowany jest słoiczek musztardy. Tak więc, nie tylko w Światowym Dniu Musztardy warto sięgnąć po swój ulubiony smak, gdyż ona jest zdrowym zamiennikiem tłustych sosów oraz innych kalorycznych dodatków.