Obchody święta najczęściej polegają na jedzeniu tego przysmaku. Dla tych, którzy jeszcze tego nie robili, ten dzień jest okazją do zapoznania się z zasadami bezpiecznego spożywania ostryg. Najważniejsze, aby zjeść małża świeżego. Najlepiej żywego lub takiego, który został przyrządzony jeszcze w dobrym stanie. Jak sprawdzić, czy zakupione ostrygi są świeże? Jeśli skorupki są zamknięte, wszystko jest w porządku. Jeśli nie, warto zastukać i sprawdzić, czy muszla się zamknie.
Historia ostryg
Geneza święta nie jest znana. Wiadomo jednak, że ma ono podkreślić mnogość gatunków ostryg oraz ich rolę w historii kulinariów. Już w starożytności na terenach europejskich hodowano małże. XIX wiek to czas potęgi Nowego Jorku pod względem dystrybucji tego przysmaku.
Ciekawostki
Małże świetnie sprawdzają się z winem. Surowe najczęściej występują w towarzystwie soku z cytryny lub octu winnego. Starożytni Rzymianie wierzyli, że ostrygi to afrodyzjak. Obecnie w USA i Wielkiej Brytanii organizowane są festiwale z okazji Dnia Ostrygi. Jeden z niejadalnych gatunków tych małży wytwarza perły.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony