Międzynarodowy Dzień Kawy 2025

Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Kawy zostały 282 dni, czyli 9 miesięcy i 8 dni.

W 2025 roku Międzynarodowy Dzień Kawy przypada na 1 października (środa).

Kawa, czyli źródło codziennej energii i przyjemności wielu osób, po prostu musi mieć swoje święto. Ludzie piją ją od setek lat, jest pretekstem do spotkań, dostarcza energii i uwodzi smakiem. W kalendarzu świąt nietypowych ma jednak dość krótki staż.


Międzynarodowy Dzień Kawy

Miłośników kawy znajdziemy w każdym zakątku ziemi, w końcu to jedna z najpopularniejszych używek. W wielu krajach istnieją więc specjalne dni poświęcone temu napojowi, np. w rodzinnej Etiopii świętuje się od 2010 roku, w USA od 2005. W Polsce (Narodowy?) Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Brakowało jednak wspólnego globalnego święta. W 2014 roku powołano więc do życia pierwszy Międzynarodowy Dzień Kawy (International Coffee Day), a inicjatorem akcji była Międzynarodowa Organizacja Kawy. 1 października w Mediolanie podczas wystawy Expo 2015 świętowano to wydarzenie poprzez ideę Fair Trade, czyli Sprawiedliwego Handlu. W skrócie – to inicjatywa mająca na celu m. in. pomaganie drobnym wytwórcom czy wyeliminowanie ubóstwa. Podstawową zasadą Fair Trade jest uznanie, iż człowiek jest ważniejszy od zysku. Podczas premierowego Międzynarodowego Dnia Kawy poruszano problemy ludzi uprawiających kawę, choćby warunki ich pracy, wynagrodzenia itp. Od tej pory International Coffee Day to tradycyjnie okazja do tego, by zwrócić uwagę na różne problemy związane z produkcją napoju bogów.

Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli napiszemy, że w ramach obchodów święta przede wszystkim… pije się kawę. Wiele kawiarni oferuje w tym dniu duże promocje czy dodaje do swojej oferty specjalne pozycje. Organizowane są również warsztaty czy pokazy profesjonalistów dotyczące robienia kawy i sposobów jej podawania. Ludzie w serwisach społecznościowych natomiast masowo robią sobie fotki z ulubionym napojem w roli głównej.


Międzynarodowa Organizacja Kawy

Międzynarodowa Organizacja Kawy (The International Coffee Organization, ICO) która wprowadziła święto w skali globalnej, jest główną organizacją zajmującą się tym trunkiem. Została założona w 1963 roku w Londynie (siedziba znajduje się przy 222 Gray's Inn Road) pod patronatem Organizacji Narodów Zjednoczonych. Zrzesza rządy eksportujące i importujące kawę, członkowie ICO spotykają się w marcu i wrześniu, aby omówić najważniejsze kwestie związane z branżą. A ta jest niezwykle potężna, kawa należy bowiem do najbardziej pożądanych produktów na świecie, większy popyt ma tylko ropa.


Historia Kawy

Kawa najprawdopodobniej została odkryta przez zamieszkujący Etiopię lud Oromo. Zgodnie z legendą młody pastuszek imieniem Kaldi zauważył pewnego dnia, że owce dziwnie się zachowują, biegają podekscytowane po pastwisku. Po przeprowadzeniu własnego śledztwa Kaldi odkrył, że zwierzęta podjadają czarne owoce z drzewa. Były to pestki jagód – ich nasiona zawierają kofeinę, która jest wykorzystywana do robienia kawy. Zresztą nazwa „coffee" pochodzi od arabskiego „qahhwat al-bun", w wolnym tłumaczeniu oznaczającym wino z pestek.

W XIII lub XIV wieku kupcy arabscy sprowadzili ją do Jemenu, który do dziś jest dostarczycielem najdroższej kawy. Jeśli chodzi o Europę, trafiła na ten kontynent około XVI wieku. Natomiast Polacy poznali jej smak po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku, choć wcześniej sprzedawano ją w niektórych regionach. Obecnie to jeden z najważniejszych artykułów spożywczych i towarów handlowych na świecie.


Kawa – mity, ciekawostki, zalety

Na temat kawy funkcjonuje wiele mitów, warto więc przybliżyć nieco jej zalety. Przede wszystkim nie jest szkodliwa (oczywiście jeśli pijemy ją z umiarem). Oprócz tego, że pobudza nasz organizm do działania i dodaje energii, dostarcza m. in. witamin B2, B5, potasu, magnezu, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera,Parkinsona, demencji czy raka prostaty. Dla wielu osób dobrą informacją będzie to, że podkręca metabolizm, dzięki czemu łatwiej zgubić zbędne kilogramy. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać ze słodyczami, które często idą w parze z tym napojem.

Napój o takiej historii i popularności musi mieć na swoim koncie sporo ciekawostek. Na przykład ekspres do kawy zbudowano w 1906 roku, dokonał tego Włoch Luigi Bezzera. Pierwsza kamerka internetowa powstała na Uniwersytecie Cambridge, by monitorować ilość kawy w jednym z dzbanków. Jeśli chodzi o ilość tego magicznego trunku, sporo do powiedzenia miałby np. prezydent Stanów Zjednoczonych Theodore Roosevelt, który dziennie pił około 4 litrów kawy. Z kolei Wolter potrafił spożyć nawet do 50 filiżanek małej czarnej.

W czołówce krajów produkujących kawę są m. in. Brazylia, Wietnam, Indonezja, a miastem gdzie pije się jej najwięcej jest Nowy Jork. Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to Arabica i Robusta.