Dzień Karmelu 2025

Do najbliższych obchodów Dnia Karmelu zostało 181 dni, czyli 5 miesięcy i 30 dni.

W 2025 roku Dzień Karmelu przypada na 5 kwietnia (sobota).

5 kwietnia przypada bardzo słodkie święto. Dzień Karmelu to kolejne po Tłustym Czwartku i Dniu Pieczenia ulubione święto łasuchów. Karmel można dodać do ciasta, deserów i lodów, robi się też z niego cukierki.

Karmel zaczynał jako środek do... depilacji

Karmel powstał po raz pierwszy w 950 roku i został wynaleziony przez Arabów. Pierwotnie nie był to produkt do jedzenia. Używano go w haremach jako środek do depilacji. Samo słowo karmel pochodzi z języka francuskiego i oznacza palony cukier.

Karmel to nic innego jak cukier potraktowany wysoką temperaturą. Istnieją dwie metody jego przyrządzenia: sucha i mokra. Metoda sucha polega po prostu na stopniowym podgrzewaniu cukru w garnku. Kiedy karmel uzyska pożądaną złocistą barwę, zdejmujemy garnek z ognia i gotowe. Ważna wskazówka – nieważne jak bardzo będzie nas kusiło, nie mieszamy karmelu – wtedy cukier będzie się karmelizował na łyżce i powstaną grudki. Metoda mokra różni się tylko tym, że dodajemy do cukru 1-2 łyżki wody, przez co proces jest powolniejszy i mamy nad nim większą kontrolę. W obu przypadkach należy bardzo uważać, bo karmel może się rozgrzać nawet do 200 stopni.

Zazwyczaj karmel dodaje się do ciast jako polewę, jako część deserów, nadzienie do pączków. Popularne są lody karmelowe i cukierki do ssania. Można polać nim też popcorn, sernik, naleśniki lub pancakes. Karmel jest też często używany jako barwnik, np. w Coca-Coli.

Słony karmel nowym odkryciem

Od kilku lat bardzo popularny jest słony karmel. Ten sos z dodatkiem soli jest idealnym połączeniem smaku słodkiego i słonego. Dla odważnych polecamy karmel z miso, a więc japońską pastą zrobioną ze sfermentowanej soi, z dodatkiem soli i drożdży.

W Dzień Karmelu koniecznie trzeba zrobić swój własny deser z tym dodatkiem. Może po raz pierwszy zrobić własny karmel? Trwa to kilka minut, a daje dużą satysfakcję. Na pewno każdy deser i ciasto zyska na dodaniu karmelu. Jeżeli nie chce nam się robić ciasta. wystarczy polać karmelem budyń albo lody ze sklepu.