Wielki Post w Kościele prawosławnym zaczyna się w poniedziałek po
Niedzieli Przebaczenia Win (Niedzieli Seropustnej) i trwa prawie 7 tygodni do Wielkiej Soboty.
Wierni Kościoła prawosławnego przygotowują się do Wielkiego Postu już 4 tygodnie przed jego rozpoczęciem, a w ostatnie dwie niedziele eliminują ze swojej diety poszczególne składniki. Tydzień przed Wielkim Postem w
Niedzielę Mięsopustną po raz ostatni spożywane jest mięso, a niedzielę poprzedzającą rozpoczęcie Wielkiego Postu po raz ostatni spożywany jest nabiał przed Paschą, niedzielą zmartwychwstania Chrystusa.
Przestrzeganie Wielkiego Postu charakteryzuje się powstrzymywaniem się od wielu posiłków, wzmożoną modlitwą prywatną i publiczną, osobistym doskonaleniem i jałmużną.
Pierwotnym celem postu Paschalnego (obecnie znanego jako Wielki Post) był post katechumenów, którzy przygotowywali się do chrztu i wejścia do Kościoła. Jednak szybko przyszedł czas dla tych, którzy byli już chrześcijanami, aby przygotować się na święto Zmartwychwstania Chrystusa. Jest żywym symbolem całego życia człowieka, które ma się urzeczywistnić w jego własnym zmartwychwstaniu z Chrystusem. Jest to czas odnowionego oddania: modlitwy, postu i jałmużny. Jest to czas pokuty, prawdziwa odnowa umysłów, serc i czynów zgodnych z Chrystusem i jego naukami. Jest to przede wszystkim czas powrotu do wielkich przykazań kochania Boga i bliźnich.