Wierzono, że poświęcone jabłka nabierały magicznych mocy. Zjedzenie owocu przed wizytą w cerkwi mogło jednak przynieść nieszczęście. Dopiero po poświęceniu jabłka stawały się źródłem zdrowia i dobrobytu. Poświęcone jabłka wykorzystywano w kuchni do przygotowywania pysznych potraw. Gospodarze częstowali gości cydrem, dzieci zajadały się szarlotką, a starsi piekli jabłkowe chrupki w piecu chlebowym. Te tradycje kulinarne są kultywowane do dziś.
Dawniej na Spasa Jabłkowego rozpoczynano zimowy zasiew. Po poświęceniu ziemi, gospodarze rzucali ziarno, wierząc w obfite plony w kolejnym roku. Innym, zapomnianym już zwyczajem, było pozostawianie poświęconych jabłek na grobach dzieci. Choć niektóre obrzędy związane ze Spasam Jabłkowym zanikły, wiele z nich wciąż jest żywa w regionie Puszczy Białowieskiej. Jabłka święcone w cerkwi nadal są symbolem zdrowia i dobrobytu, a smakowite potrawy z jabłek goszczą na stołach wielu rodzin.