Dzień Serka Wiejskiego 2020

Obchody Dnia Serka Wiejskiego były 23 dni temu.

W 2020 roku obchody Dnia Serka Wiejskiego przypadły na 30 grudnia (środa).

Dzień Serka Wiejskiego przypada co roku na 30 grudnia. Skąd taka data? Choć oficjalna geneza święta nie jest znana, według niektórych przyczynia się do tego świąteczne objadanie się i poświąteczne dojadanie. Po kilku dniach szukamy w lodówce czegoś lżejszego. I wtedy pojawia się on...

Serek wiejski

Wytwarzanie twarożków ze zsiadłego mleka na terenach wiejskich znane jest od pokoleń. Można przekonać się o tym i dziś podczas pobytu w gospodarstwach agroturystycznych.

W obecnej postaci serek wiejski (cottage cheese) pojawił się w Polsce w 1992 roku. Producenci nabiału nie wiedzieli, co zrobić z mlekiem i serem, które zostawały po wytwarzaniu masła. Gdy je połączyli, powstał nowy produkt, który zdobył serca i żołądki miłośników nabiału. Pierwszą spółdzielnią produkującą ten serek była Piątnica.

Choć lata 90. to całkiem niedawno, europejscy farmerzy wytwarzali takie specjały od wieków. W XV stuleciu hiszpańscy imigranci rozpowszechnili je w USA. W XIX wieku serek wiejski stał się elementem codzienności Amerykanów. Wysoka zawartość białka sprawiła, że był doskonałym zamiennikiem mięsa podczas I wojny światowej.

Historia serka zaczyna się jednak znacznie wcześniej. Pierwsze próby wytwarzania go datuje się na 5000 r. p.n.e. Już wtedy ludzie znali metody przyrządzania produktów spożywczych podobnych do sera. Starożytne „przepisy” można znaleźć wyryte na ścianach mezopotamskiej świątyni. Do produkcji serka używano wtedy soli i mleka.

Co ciekawe, w Odysei Homer opisuje, jak cyklop Polifem robi ser, przechowując mleko w zwierzęcych żołądkach. Jak to możliwe?

Czy cyklop umiał robić ser?

Okazuje się, że tak. Wystarczy wiedzieć o bardzo kwaśnym odczynie enzymów żołądkowych i o tym, jak powstaje serek wiejski.

Wytwarza się go przez zmieszanie kwasu i pasteryzowanego mleka. Dzięki temu oddziela się serwatka. Podobny proces zainicjował Polifem w greckim eposie. Współcześnie robi się to za pomocą kultur bakterii wytwarzających kwas mlekowy lub poprzez dodanie kwasu octowego.

Kolejne etapy produkcji to krojenie na kawałki, a następnie gotowanie i wyciskanie. Podczas tych procesów można wydobyć więcej serwatki. Powstają wtedy małe grudki, ziarenka – ważny element serka wiejskiego. Cottage cheese to świeży ser – nie poddaje się go leżakowaniu ani dojrzewaniu. Dzięki temu smak jest łagodny i lekko kwaśny.

Z tego powodu doskonale sprawdza się jako uzupełnienie sałatek owocowych i warzywnych. Sam serek często bywa wartościowym elementem wysokobiałkowych posiłków. Można go spotkać również w ciastach, zapiekankach i różnych deserach. W sklepach dostępny jest z dodatkami – szczypiorek czy owoce świetnie uzupełniają smak serka.

Występowanie Dnia Serka Wiejskiego w innych latach

DzieńDataNazwa święta
Niedziela30.12.2018Dzień Serka Wiejskiego 2018
Poniedziałek30.12.2019Dzień Serka Wiejskiego 2019
Czwartek30.12.2021Dzień Serka Wiejskiego 2021
Piątek30.12.2022Dzień Serka Wiejskiego 2022
Sobota30.12.2023Dzień Serka Wiejskiego 2023
Poniedziałek30.12.2024Dzień Serka Wiejskiego 2024
Wtorek30.12.2025Dzień Serka Wiejskiego 2025
Środa30.12.2026Dzień Serka Wiejskiego 2026

Święta i obchody w kolejnych dniach po 30 grudnia