Ptyś to produkt kuchni francuskiej, sięgający jeszcze XVI wieku. Zgodnie z legendą powstał na dworze Katarzyny Medycejskiej, która zleciła kucharzom (Pantanelli oraz Popelini) przygotowanie ciastek z kremem w kształcie muszli dla swojego męża, Henryka II. Przepis na słodkie ciasto przypisuje się również dwóm innym słynnym cukiernikom, którzy go udoskonalili (Marie-Antoine Carême oraz Jean Avice). Popularność ptysie zdobyły w XIX wieku, kiedy trafiły do eleganckich restauracji we Francji i Anglii. Podawano je w różnych kształtach (np. łabędzie, piramidy) wraz z winem, kawą czy herbatą.
Nazwa natomiast wywodzi się od określenia „petit-chou”, czyli „kapustka”. To nawiązanie do kształtu ptysia, który przypomina kapuścianą główkę. Polska nazwa pochodzi po prostu od wymowy „petit-chou” w naszym języku - „pti szu” zamieniło się z czasem w „ptysia”. We Francji używa się natomiast określenia „chou à la crème”, czyli „kapusta z kremem”.
Jak świętować Dzień Ptysia? Miłośnicy tych słodkości z pewnością już dawno odwiedzili pobliską cukiernię i zakupili kilkanaście sztuk. Warto jednak również samemu spróbować przyrządzić francuski specjał wedle własnego uznania, np. ozdobiony sosem czekoladowym, karmelem bądź lodami. Do degustacji najlepiej zaprosić znajomych, wtedy święto z pewnością będzie się podobać.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony