Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Owoców zostały 63 dni, czyli 2 miesiące i 2 dni.
W 2025 roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca (wtorek).
Jabłka, pomarańcze, truskawki, poziomki, banany, czereśnie – wszystkie owoce mają swoje święto 1 lipca. To właśnie latem mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów i możemy cieszyć się sałatkami owocowymi, ciastami z owocami, koktajlami, sokami i deserami.
Owoce to naturalne lekarstwa
Święto zapoczątkowane przez niemieckich studentów 2007 roku ma na celu propagowanie zdrowej diety, składającej się między innymi z owoców. Powinny się one znaleźć w naszym jadłospisie wraz z warzywami przynajmniej 5 razy w ciągu dnia. Dla niektórych jest to ilość nie do osiągnięcia, dlatego warto przemycać owoce w każdy możliwy sposób. Jeżeli nie lubimy spożywać całych owoców, możemy je pokroić i dodać do owsianki, omleta, jogurtu z płatkami, sałatki i wielu innych dań.
Dieta bogata w owoce to bogactwo witamin, błonnika i antyoksydantów. Ciężko zliczyć wszystkie zalety z ich spożywania: składniki odżywcze mają wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci, na pracę narządów, odporność, zwalczanie chorób i procesu starzenia. Najlepiej spożywać owoce występujące lokalnie i ekologiczne. Egzotyczne owoce, np. mango, papaję czy liczi spożywajmy sporadycznie. Wybierajmy też owoce sezonowe – truskawki kupione w grudniu będą miały mniej wartości odżywczych i są prawdopodobnie bardziej pryskane.
Sałatka owocowa zamiast ciasta
Zazwyczaj święta celebrujemy jedząc ciasto w gronie rodziny, ale tego dnia wybierzmy sałatkę owocową. Wystarczy pokroić ulubione owoce: jabłka, truskawki, gruszkę, banana, pomarańcze czy kiwi i wymieszać je z jogurtem. Do smaku można dodać rodzynek, a dla zdrowia nasion chia albo siemienia lnianego.
