Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Kaszanki zostało 19 dni.
W 2025 roku Międzynarodowy Dzień Kaszanki przypada na 1 maja (czwartek).
To święto powstało oczywiście w Polsce, a dokładniej w Płocku – stolicy kaszanki. Celebrowane od 2005 roku pierwszego dnia maja jest rajem dla miłośników tego przysmaku. Chociaż Polacy lubią myśleć, że to nasz twór, kaszanka przyszła do nas prawdopodobnie z Niemiec. Po latach gorszej renomy obecnie znowu wraca do łask.
Kaszanka - można ją kochać albo nienawidzić
Ten przysmak wędliniarski zawsze wzbudzał duże kontrowersje. Nic dziwnego – w jej składzie znajdziemy kaszę gryczaną lub jęczmienną, krew świni, różne podroby: płuca, wątroby, żołądki, ozory i skórki oraz cebulę i przyprawy. Ten koszmar każdego wegetarianina umieszczany jest w osolonym jelicie. Zazwyczaj przysmak przygotowuje się po świniobiciu, kiedy dostępna jest świeża krew.
Kaszanka nowym... superfoods?
Słysząc ,,superfoods” zazwyczaj myślimy o nasionach chia czy spirulinie, a nie o kaszance. Obecnie jest ona często wymieniana jako zdrowy produkt, który dostarcza nam wielu składników odżywczych, np. żelaza i witamin z grupy B. Jest to też produkt pozbawiony konserwantów, barwników, zagęszczaczy i glutaminianu sodu.
Jak oddać hołd kaszance?
Żeby odpowiednio celebrować to ważne święto, zaproś znajomych na grilla z kaszanką. Można do niej podać pieczone ziemniaki, pajdę chleba z ogórkiem kiszonym, cebulę albo kiszoną kapustę. Znajomi na pewno docenią taką ciekawą propozycję, szczególnie jeśli doda się do niej odpowiednie trunki.