Czekolada ma wiele świąt:
Światowy Dzień Czekolady, Dzień Czekolady Mlecznej, Dzień Ciasta Czekoladowego, Dzień Czekoladowej Muffinki... Dobrego przecież nigdy za wiele! Dlatego 16 grudnia możemy pokryć czekoladą dosłownie wszystko – w końcu to dosłownie Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!
Czy jest coś, do czego czekolada nie pasuje? Tego dnia możemy się o tym przekonać. Czekolada to dobry pomysł już od samego rana. W to święto można pójść na całość i zjeść pączka oblanego czekoladą – przecież do wieczora zdążymy go spalić. W wersji mniej „deluxe” możemy dodać czekoladę do zdrowej owsianki albo do kawy. Do pracy warto zabrać owoce oblane czekoladą. Taka przekąska będzie zarówno zdrowa, jak i pyszna. Wystarczy pokryć czekoladą ulubione owoce (banana, kiwi, mango, truskawki) i na noc zostawić je w zamrażarce. Taka schłodzona przekąska będzie świetnym pomysłem na lato.
A co z obiadem? Gdzie tutaj wpasowuje się czekolada? Możemy się zdziwić. Kakao to świetny dodatek do marynaty na steka. Dodatek przypraw i czosnku stworzy idealny, słodko-słony posmak. Gorzka czekolada też świetnie się sprawdzi jako dodatek do chilli con carne. Czekoladę dodaje się też do klasycznego meksykańskiego sosu mole, który podaje się z kurczakiem albo krewetkami.
À propos Meksyku, w pokrywaniu wszystkiego czekoladą warto zainspirować się innymi krajami. Na początek na myśl przychodzą hiszpańskie churrosy, które macza się w czekoladzie albo nutelli. Inny, bardziej ciekawy pomysł, można zasięgnąć od Portugalczyków, którzy swoje ukochane sardynki też potrafią maczać w słodkim, czekoladowym sosie. A może sposób amerykański – bekon w czekoladzie?
Znajdź swój sposób na czekoladę To idealny dzień na eksperymenty. Możesz wypróbować znane sposoby, ale możesz też wymyślić swoje własne połączenie. Może chipsy maczane w czekoladzie? Albo pizza na słodko z bananem, truskawkami i czekoladą?