Światowy Dzień Czekolady 2020

Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Czekolady zostały 4 dni.

W 2020 roku Światowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca (wtorek).

Może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, może być źródłem endorfin i jest niesamowicie smaczna. Może być ciemna, mleczna, deserowa lub biała - czekolada. Mimo że jest uważana za wysokokaloryczną, jest jeden dzień w roku, w którym można ją jeść bez poczucia winy - Światowy Dzień Czekolady, zwany również Międzynarodowym Dniem Czekolady. To globalne wydarzenie można obchodzić co roku w dniu 7 lipca.

Data obchodów nie jest przypadkowa - uważa się, że 7 lipca 1550 r. to dzień, w którym czekolada przybyła po raz pierwszy do Europy. Przed tym dniem kakao było całkowicie nieznane Europejczykom. Ziarna kakaowca były jednak używane przez Azteków jako formę waluty, ponieważ były bardzo cenne. Sugeruje się również, że ziarna kakaowca mogły zostać sfermentowane i służyć jako napój alkoholowy już w 1400 rpne, ale w Meksyku czekolada mogła być podawana jako napój jeszcze wcześniej - w 1900 rpne. Kakao pochodzi z Mezoameryki, w tym z Meksyku, i jest tam uprawiane od wieków. Jednak Europa poznała czekoladę dopiero w XVI wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Zetknął się z ziarnem kakaowca podczas swojej czwartej podróży do Ameryki w 1502 roku.

Francuscy członkowie rodziny królewskiej zakochali się w gorącej czekoladzie. W 1657 r. w Londynie otwarto pierwszy dom z czekoladą. Następnie Europejczycy zaczęli tworzyć nowe sposoby produkcji czekolady, które byłyby lepsze, tańsze i bardziej spójne pod względem jakości. Wymyślili także, jak dodać cukier i masło kakaowe, aby uzyskać tabliczkę czekolady, którą można jeść, a nie pić. Technologie masowej produkcji pozwoliły czekolady stać się dostępne dla wszystkich, nie tylko dla bogatych. Obecnie prawie dwie trzecie kakao produkuje się w Afryce Zachodniej, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Sklepy są pełne różnych smaków, nadzień i form czekoladowych.

Dziś udowodniono, że czekolada ma właściwości medyczne. Jest źródłem wielu substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie: żelaza, magnezu, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Czekolada wpływa na nasz nastrój, zapewnia efekt energetyzujący i relaksujący. Ciemna czekolada jest dobra dla naszego serca. Poprawia także pamięć i poprawia funkcjonowanie mózgu. Jak na ironię, mówi się nawet, że pomaga spalać tłuszcz. Główny lekarz medycyny w USA powiedział, że czysta czekolada jest jeszcze lepsza dla ludzi niż warzywa - wolałby jeść czekoladę niż brokuły, aby zrobić coś dobrego dla swojego ciała.

Występowanie Światowego Dnia Czekolady w innych latach

DzieńDataNazwa święta
Sobota07.07.2018Światowy Dzień Czekolady 2018
Niedziela07.07.2019Światowy Dzień Czekolady 2019
Środa07.07.2021Światowy Dzień Czekolady 2021
Czwartek07.07.2022Światowy Dzień Czekolady 2022
Piątek07.07.2023Światowy Dzień Czekolady 2023
Niedziela07.07.2024Światowy Dzień Czekolady 2024
Poniedziałek07.07.2025Światowy Dzień Czekolady 2025
Wtorek07.07.2026Światowy Dzień Czekolady 2026

Święta i obchody na świecie tego samego dnia

Kalendarz Prawosławny ☦ - Narodzenie św. Jana Chrzciciela

Święta i obchody w kolejnych dniach po 7 lipca