W Polsce najbardziej znana jest fasola biała, czerwona, fasolka szparagowa, czy odmiana Piękny Jaś. Popularność zyskują też zagraniczne fasole: pinto, mung i endamame. Zaletą fasoli jest to, że jest łatwa w uprawie i odporna na warunki klimatyczne – dlatego właśnie można znaleźć ją na prawie każdym kontynencie. Fasola to świetne źródło białka, dlatego w biedniejszych rejonach świata dobrze zastępuje mięso. Z tego też względu jest często wybierana przez wegetarian. To nie jedyne właściwości fasoli. Zawiera dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego ma małą zawartość węglowodanów prostych, dlatego jest zalecana dla cukrzyków. Ziarenka fasoli to też bogactwo witamin i składników mineralnych: niacyny, żelaza, witamin z grupy B, A, E, K, kwasu foliowego i wiele innych. Jedyny minus fasoli? Jest wzdymająca, więc nie wszyscy mogą ją spożywać bez konsekwencji.
Plus fasoli to też jej różnorodność. W odróżnieniu od rodzaju możemy ją dodać praktycznie do wszystkiego. Fasola często pojawia się w kuchni meksykańskiej (burrito, chilli con carne), afrykańskiej i oczywiście polskiej. Od niedawna są też popularne dietetyczne przepisy na ciasta zawierające fasolę. Fasola na toście to też jedno z ulubionych dań Anglików.
Święto Fasoli powstało w rocznicę śmierci Gregora Mendela. Był on naukowcem, który dzięki eksperymentom na fasoli stworzył podstawy dzisiejszej genetyki. Samą okazję wymyśliła Paula Bowen, która chciała w ten sposób uhonorować swojego ojca, farmera fasoli pinto. W Polsce także organizowane są festyny, jarmarki, koncerty i konkursy, ale w okresie późnego lata i wczesnej jesieni. Szczególnie w gminach, które słyną z upraw fasoli. Fasola ma też swoje święto przy innej okazji tj. Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych (ang. World Pulses Day).
Oczywiście fasola kojarzy nam się także z jedną postacią – Jasiem Fasolą (Mr. Bean). Postać grana przez Rowana Atkinsona w brytyjskim serialu komediowym była dorosłym mężczyzną, które swoje życie spędza, jakby był małym chłopcem. Na podstawie serialu powstały też dwa filmy pełnometrażowe.
Przekonaj się do fasoli
Ze względu na swoje wzdymające właściwości fasola jest często pomijana w diecie. Warto włączyć ją jednak do jadłospisu ze względu na wiele właściwości zdrowotnych. Wypróbujmy jeden z wielu przepisów kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, polskiej albo zróbmy brownie z fasoli.