To przede wszystkim czas wielkiej radości zarówno dla dzieci, jak i starszych. Austriacy świętują w rodzinnym gronie. Niedziela Wielkanocna poprzedzona jest długim czasem Wielkiego Postu. Już wtedy otwierane są liczne jarmarki świąteczne (Ostermärkte). Można tam dostać rzeczy niezbędne podczas przygotowań do Wielkiej Nocy. Sprzedawane są dekoracje wyróżniające się wspaniałym kunsztem artystycznym. Nie brakuje także jedzenia oraz przeznaczonych dla dzieci upominków i słodyczy. Największym powodzeniem cieszą się jajka z czekolady.
Austriackie pisanki ozdobione są finezyjnymi wzorami. Wykorzystuje się zaawansowane techniki malowania – mistrzowie używają specjalnych farb wzmacniających skorupki. Dzięki temu można na nich wykonać więcej zabiegów. Najczęściej pisanki pokryte są motywami kwiatowymi lub religijnymi.
Już o świcie Wielkanoc witana jest hukiem petard. Niebo rozświetlają setki fajerwerków na znak radości z cudu zmartwychwstania. W nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Wielkanocną można zobaczyć także płonące stosy.
Wielkanocna kuchnia
Rankiem Austriacy udają się na mszę świętą, po której czeka na nich wielkanocne śniadanie. Co zastaną na stole? Po długim poście z pewnością nie może zabraknąć mięsa. Na talerzach tradycyjnie musi znaleźć się baranina. Oprócz tego kiełbasy i oczywiście jajka. Popularną potrawą wielkanocną jest w Austrii sałatka ziemniaczana. Mieszkańcy tego kraju zajadają się także pikantnymi plackami z ziemniaków – Erdäpfelrösti. W przeciwieństwie do Polaków Austriacy nie jedzą wielu słodkości w święta. Po sytym mięsno-ziemniaczanym śniadaniu zazwyczaj wystarcza im Kärntner Reindling – babka drożdżowa z rodzynkami.
Co po śniadaniu?
Poszukiwanie jajek i słodyczy, ukrytych w zajęczym gnieździe w ogrodzie, to ulubiona świąteczna zabawa austriackich dzieci. Przynosi je oczywiście Zajączek Wielkanocny. Dużo frajdy daje im także zwyczaj zwany Ratschenbuben. Polega on na tym, że najmłodsi biegają z kołatkami i głoszą radość ze zmartwychwstania, robiąc wielki hałas.
Powodzeniem cieszą się również gry wielkanocne. Najpopularniejszy taki zwyczaj to Eierpecken. Uczestnik stuka swoją pisanką o jajko przeciwnika. Wygrywa ten, którego skorupka okaże się wytrzymalsza. Inna konkurencja to rzut monetą. Zadanie gracza polega na trafieniu monetą w jajko, które trzyma druga osoba.
Tego samego dnia w niektórych regionach, np. Karyntii, obchodzi się Dzień Chrzestnego (Godntag). Rodzice chrzestni dają dzieciom drobne upominki i słodycze. Tradycyjnym ciastem przeznaczonym na tę okazję jest Gotenstrutz.