Dzień Kanapki 2021

Obchody Dnia Kanapki były 25 dni temu.

W 2021 roku obchody Dnia Kanapki przypadły na 3 listopada (środa).

Chleb, masło, wędlina, ser, ogórek, pomidor... A może jeszcze majonez? Czy jest wśród nas jedna osoba, która nie jadła takiej kanapki? 3 listopada obchodzimy święto tego genialnego pomysłu na śniadanie, ale nie tylko.


Kanapka powstała dzięki hazardowi

Według legendy zawdzięczamy to danie oraz nazwę Johnowi Montagu – czwartemu hrabi Sandwich (ang. kanapka). Hrabia był wielkim fanem hazardu i nie chciał się od niego odrywać na posiłek. Dlatego poprosił swoich służących, żeby przygotowali mu posiłek, do którego jedzenia nie są potrzebne sztućce. Sprytni służący podali mu kawałki mięsa pomiędzy dwoma kromkami chleba. Kiedy ludzie usłyszeli o tym pomyśle, zamawiali „to samo co Sandwich”, a w końcu po prostu „sandwich”. Data 3 listopada to data urodzin sprytnego hrabiego.


Dzisiaj kanapki uchodzą za jeden z najszybszych posiłków, który możemy sobie przyrządzić, szczególnie na śniadanie. Kiedyś na stołach królowały szynka, żółty ser i pomidor, ale dzisiaj prześcigamy się w pomysłach na kanapki. Amerykanie mają swoje BLT (z bekonem, sałatą i pomidorem), kanapkę klubową (z szynką drobiową, boczkiem, sałatką pomidorem i majonezem) i oczywiście PB&J (kanapka z masłem orzechowym i dżemem). Włosi uwielbiają swoje panini, a więc kanapkę przygotowaną na ciepło. Francuzi mają swoje tartinki z wyszukanymi dodatkami (łosoś, kawior, sery, oliwki, kapary, pasty serowe i jajeczne). Kraje latynoskie próbują jako kanapki przemycić swoje tacosy, quesadiile i burrito, ale nie jest to proste. W 2006 roku w USA zapadł wyrok, według którego kanapką można nazywać tylko dodatki zamknięte w dwóch kromkach chleba.


W Święto Kanapki zaszalej z dodatkami

To nie jest dzień na zrobienie zwykłej kanapki. Wypróbuj amerykańskie pomysły na kanapki, albo stwórz wersję wegetariańską. Opcji jest mnóstwo: kanapka z awokado, rukolą i suszonymi pomidorami albo z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej. Do kanapek możemy dodać niecodzienne dodatki: pastę z makreli, włoskie pastrami albo konfiturę z czerwonej cebuli. Żadna potrawa nie pozwala na taką inwencję twórczą jak kanapka.