Pierogi , czyli potrawa z gotowanego, pieczonego lub smażonego ciasta, wypełniona najróżniejszego rodzaju farszem, dawno już zyskała popularność na całym świecie. Powszechnie uważa się ją za polską potrawę, ale istnieją przesłanki że może pochodzić Chin, skąd przez Ruś dotarła nad Wisłę. W XIII wieku była już ważnym elementem naszej kuchni, doczekała się też różnych wariacji. Ciasto można bowiem nadziewać mięsem, grzybami, kapustą kiszoną, serem, owocami, ziemniaki czy twarogiem. Z czasem dzięki Polakom, którzy są rozsiani na na wszystkich kontynentach, stały się znane w wielu krajach.
O tym, jak bardzo pierogi są cenione, świadczy Great Pierogi Race. Wielki wyścig pierogów-maskotek uatrakcyjnia mecze baseballowe drużyny Pittsburgh Pirates z MLB. Udział bierze w nich obecnie sześciu zawodników, a sponsorem uwielbianej przez kibiców zabawy jest firma Teda Twardzika Mrs. T's Pierogies. To ważna postać, syn polskich emigrantów przyczynił się bowiem do popularyzacji pierogów w USA. W Whiting (stan Indiana) regularnie odbywa się Festiwal Pierogów, z kolei w Glendon w Kanadzie znajduje się pomnik gigant przedstawiający widelec wbity w pieroga.
Obchody National Pierogi Day
Jak ludzie obchodzą to święto? Warto rozróżnić Polskę i resztę świata, bowiem pomimo że pierogi to rodzima potrawa, wydarzenie jest bardziej znane zagranicą niż w naszym kraju. Choćby w Stanach Zjednoczonych, gdzie ciasto nadziewane farszem zyskało popularność dzięki imigrantom znad Wisły. Amerykanie 8 października odwiedzają polskie restauracje lub sklepy, by dostać produkt najwyższej jakości. Podczas National Pierogi Day zachęca się też ludzi, by spróbowali ugotować własne pierogi. Przy okazji mogą się oni dowiedzieć o ich historii, a także naszego kraju. W ramach święta podkreśla się, że pierogi mają wieloletnią tradycję i już w średniowieczu były ważnym elementem naszego menu. Zajadali się nimi np. chłopi, którzy pracowali w polu, lesie, choćby z tego względu, że pierogi to nie tylko smaczna, ale i wysokokaloryczna potrawa,bogata w węglowodany.
Święto doczekało się nawet swojej strony na Facebooku, a hasztag @NationalPierogiDay 8 października dość często przejawia się w social mediach.
W przypadku Polski warto rozpropagować to święto, bo pierogi są przecież wszystkim znane i powszechnie lubiane. Wizyta w restauracji to jeden ze sposobów na złożenie hołdu ciastu z farszem, ale jeszcze lepszy pomysł to własnoręczne lepienie pierogów. Najlepiej zaangażować w to całą rodzinę – od dziadków po najmłodszych - świetna zabawa gwarantowana, poza tym fajny sposób by budować więzi familijne i poznać nowe przepisy od seniorów rodu. Warto też poczytać o etymologi słowa pierogi, gdyż pewnie nie każdy ją zna. Poniżej krótka podpowiedź:
Pochodzenie słowa pierogi
Słowo pierogi pojawiło się w naszym języku w XVII wieku, 200 lat później powszechne było jego obecne znaczenie, a więc określa ono potrawę z ciasta, gotowanego albo pieczonego, które wypełnione jest różnym nadzieniem. W przypadku etymologi należy się cofnąć do czasów prasłowiańskich. Jak wskazuje Aleksander Brückner oraz inni historycy literatury pieróg, piróg, pierożki pochodzą od „pir” („biesiada”) oraz „pier”, czyli nazwy „ciasta obrzędowego” (jak np. kołacz). Dodano do tego przyrostek „-og”, jak w słowie twaróg, i tak powstał pieróg.