Obchody Światowego Dnia Owsianki były 40 dni, czyli 1 miesiąc i 9 dni temu.
W 2025 roku obchody Światowego Dnia Owsianki przypadły na 10 października (piątek).
10 października swoje święto obchodzi jedno z najzdrowszych śniadań – owsianka. To pożywne danie jest znane od setek lat i kiedyś było pokarmem prostych ludzi. Teraz owsianka to jedno z najmodniejszych śniadań, które króluje na Instagramie.
Owsianka wspiera akcję charytatywną
Święto owsianki powstało w Szkocji, gdzie jest ona daniem narodowym. Co roku w szkockiej wiosce Carrbridge odbywa się Światowy Konkurs Robienia Owsianki. Wyłaniany jest wtedy król, który stworzył danie o najlepszym smaku. Przy tej okazji powstał Dzień Owsianki organizowany wraz z fundacją „Mary's Meals” (posiłki Mary). Celem organizacji jest zapewnienie pożywnego posiłku dzieciom z biedniejszych rejonów świata. Akcja obejmuje pół miliona dzieci w 16 krajach, m.in.: Malawi, Haiti, Rumunii, Kenii, w Bośni, Indiach czy Ekwadorze.
A owsianka to jeden z najbardziej wartościowych posiłków, jaki można zjeść. Owies, z którego zrobione są płatki to źródło potasu, magnezu, wapnia oraz cynku – wszystkie te składniki mineralne pozytywnie wpływają na układ nerwowy i naszą odporność. Owsianka ma też niski indeks glikemiczny, który jest ważny dla cukrzyków. Dostarcza też żelaza, witamin z grupy B i błonnika, który jest potrzebny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jedzenie owsianki jest wskazane na diecie, ponieważ węglowodany złożone pozwalają na długie uczucie sytości.
Obecnie owsianki występują w setkach kombinacji. Najczęstsze dodatki to owoce, orzechy, ziarna, miód czy czekolada. Owsianki mogą być zimowe i rozgrzewające, np. z jabłkiem, miodem i cynamonem, albo letnie i tropikalne: z kiwi, mango i granatem. Na przestrzeni lat zmieniły się dodatki, które dodajemy od owsianki – teraz królują nasiona chia, ziarna goji, spirulina, masło orzechowe, syrop z agawy czy skyr. Owsianki się blenduje z bananem, zapieka, podaje w słoiczkach, albo dodaje do smoothie.
Skomponuj własną instagramową owsiankę
Nie ma tu żadnych granic, możesz dodać do owsianki każdy możliwy dodatek. Zainspiruj się przepisami z Internetu albo wymyśl własny pomysł. Dla odważnych dobrym pomysłem będzie ulubiona owsianka Roberta Makłowicza – z dodatkiem miodu, orzechów i … whisky.