Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2020

Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Pikantnych Potraw zostały 214 dni, czyli 7 miesięcy .

W 2020 roku Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw przypada na 16 stycznia (czwartek).

Dzień Pikantnych Potraw obchodzony jest 16 stycznia przez wszystkich miłośników ostrych dań. W tym dniu królują papryczki, pieprz kajeński, tabasco i inne przyprawy, które sprawiają, że nasz jadłospis staje się piekielny.

Większość potraw swój pikantny smak zawdzięcza kapsaicynie, substancji odpowiadającej za odczuwanie ostrości. Istnieje skala pikantności, zwana skalą Scoville’a (SHU), określająca ilość kapsaicyny i innych substancji w danym produkcie. I tak, zwykła słodka papryka otrzymała 0 SHU w skali Scoville’a, papryczka jalapeno 2500 – 8000 SHU, pieprz cayenne 30 000 – 50 000 SHU, zaś najostrzejsze papryczki osiągają od 800 000 do 1 569 300 SHU. W tej skali mieszczą się rekordzistki wśród najostrzejszych papryk, jak na przykład dorset naga (wpisana w 2007 roku do księgi rekordów Guinnessa), Trinidad Scorpion Butch T czy laureatka z 2012 roku – Carolina Reaper (według skali SHU wynosi 1 569 300). Jednak, największą ostrość posiada czysta kapsaicyna, która mieści się w przedziale 15 000 000 – 16 000 000 SHU.

W Internecie zamieszczono wiele filmów przedstawiających reakcje osób po zjedzeniu najostrzejszych papryczek lub potraw. Kiedyś nawet pewna restauracja w Edynburgu przeprowadziła zawody w spożywaniu najostrzejszych potraw, jednak większość uczestników poniosło porażkę w konkursie. Czy ostre przyprawy mogą zabić człowieka? Teoretycznie istnieje taka możliwość, według badania przeprowadzonego w 1980 roku, wystarczy zjeść w jednej chwili trzy funty sproszkowanej ekstremalnie ostrej papryczki, aby mógł nastąpić zgon człowieka o wadze ok. 75 kg.

Należy pamiętać, że umiarkowanie ostre potrawy oddziałują dobroczynnie na ludzki organizm. Zjedzenie papryczek wywołuje produkcję endorfin, hormonów szczęścia, rozszerza naczynia krwionośne i obniża nadciśnienie. Dietetycy polecają pikantne potrawy osobom walczącym z nadwagą, gdyż ostry smak zwiększa produkcję ciepła, a energia zużywana jest z tkanki tłuszczowej. A jeżeli chcemy uśmierzyć dotkliwe uczucie pieczenia to musimy sięgnąć po szklankę tłustego mleka, lody lub soki cytrusowe. Substancje zawarte w tych produktach neutralizują oddziaływanie kapsaicyny. Tak więc pikantny smak czasami jest pożądany, zaś Dzień Pikantnych Potraw staje się okazją do rozbudzenia i rozpalenia naszych zmysłów.

Występowanie Międzynarodowego Dnia Pikantnych Potraw w innych latach

DzieńDataNazwa święta
Wtorek16.01.2018Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2018
Środa16.01.2019Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2019
Sobota16.01.2021Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2021
Niedziela16.01.2022Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2022
Poniedziałek16.01.2023Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2023
Wtorek16.01.2024Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2024
Czwartek16.01.2025Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2025
Piątek16.01.2026Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2026

Inne święta i obchody tego samego dnia w Polsce 🇵🇱

Święta i obchody w kolejnych dniach po 16 stycznia