W czasach wojen napoleońskich cesarz ogłosił konkurs z nagrodą w wysokości 12 tysięcy franków dla wynalazcy, który stworzy nowy sposób przechowywania żywności. Walki na dalekich frontach sprawiały, że pojawił się problem z głodem wśród żołnierzy. Okazję wykorzystał Nicholas Appert, francuski szef kuchni. Studiował różne formy przechowywania żywności i w końcu zaprezentował pomysł na przechowywanie jedzenia, które należało długo gotować w hermetycznym pojemniku. Taka metoda była stosowana później we francuskim wojsku. Niestety Francuz nie opatentował swojego wynalazku, na czym skorzystał Anglik Peter Durand. To właśnie jego uznajemy za oficjalnego wynalazcę puszki z ocynkowanej blachy.
Wynalezienie puszek zmieniło sposób przechowywania żywności w wojsku i umożliwiło długie wyprawy podróżnikom. Puszki ułatwiają też biednym rejonom świata dostęp do świeżych produktów. Początkowo konserwowano mięso, ryby, z czasem warzywa i owoce, a potem również tytoń i od 1935 roku piwo.
W święto puszek warto pamiętać, że można je recyklingować!