Skąd się wzięła nazwa "popcorn"? Popcorn jest słowem pochodzącym z języka angielskiego i jest to słowo powstałe od wyrażenie "popped corn" co w wolnym tłumaczeniu znaczy po prostu "wystrzelona kukurydza". Klasyczny popcorn uzyskuje się poprzez prażenie ziaren kukurydzy w naczyniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziarna kukurydzy składają się ze szklistego bielma zbudowanego ze ścisło upakowanych ziaren skrobi oraz skrobiowego bielma mączystego o wilgotności rzędu 14-20%. Poprzez podgrzanie zawarta w ziarnach woda zamienia się w parę, a mocny i szczelny kadłub ziaren nie pozwala się wydostać tej parze na zewnątrz. W tych warunkach skrobia wewnątrz jądra żeluje, zmiękcza i staje się giętka. Ciśnienie wewnętrzne uwięzionej pary nadal rośnie, aż do osiągnięcia punktu pękania kadłuba: ciśnienie około 930 kPa i temperatura ok. 180 °C. Kadłub następnie pęka szybko i eksploduje, powodując nagły spadek ciśnienia wewnątrz jądra i odpowiadające mu szybkie rozszerzenie pary, która rozpręża skrobię i białka bielma w chrupiącą masę w kolorze złamanej żółci lub bieli.
Historia popcornu Współczesny popcorn, to produkt rodem z Ameryki, ale prażona kukurydza znana była już w czasach starożytnych. NIektóre źródła podają, że kukurydzę uprawiano już 10 tys lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Pozostałości popcornu, czyli prażonej kukurydzy, znaleziono w grobowcach sprzed ponad 4 tys lat na terenie Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Ślady popcornu znaleziono także w jaskiniach w Utah w USA, które były swego czasu zamieszkiwane przez Indian Pueblo. Gdy Europejczycy dotarli do Ameryki także napotkali na te przekąski zarówno wśród Indian z Ameryki Północnej i Ameryki Południowej.