Wynalazcą makaronu błyskawicznego był Japończyk Mamofuku Ando, założyciel firmy Nissin Foods. Na rynek wprowadzono go pod nazwą Chikin Ramen (Chicken Ramen). Początkowo, ze względu na cenę i nowość, Chikin Ramen był uważany za przedmiot luksusowy, ponieważ japońskie sklepy spożywcze zwykle sprzedawały świeże nudle za jedną szóstą ceny. Mimo to makaron błyskawiczny ostatecznie zyskał ogromną popularność. Dopiero w 1971 r. firma Nissin opracowała i wprowadziła na rynek makaron w kubku, co znacznie upraszczało przygotowania dania. Później do przyprawionego makaronu instant w kubku zaczęto dodawać suszone warzywa i w ten sposób otrzymano kompletne danie w postaci zupy błyskawicznej.
W Polsce zupy błyskawiczne określamy zwykle mianem "zupki chińskiej", ale jak pokazuje historia, produkt ten ma japońskie korzenie, a współcześnie na polskim rynku największy udział mają zupki chińskie produkowane w Wietnamie. Tak czy siak, Dzień Zupy Błyskawicznej, dla wielu z nas jest praktycznie Dniem Zupki Chińskiej.
Zupy z makaronem instant zawierają zazwyczaj suszony makaron, suszone warzywa, czasem produkty mięsne i przyprawy. Niektóre obejmują również oddzielne paczki oleju i dodatków używanych do przyprawiania produktu. Przygotowanie dania polega tylko na dodaniu gorącej wody i po kilku minutach można zaspokoić głód.
Jak świętować Dzień Zupy Błyskawicznej?
To raczej oczywiste, spożywając zupkę instant. Wielu z nas uważa, że taki dzień można świętować praktycznie codziennie, ale przeprowadzone badania naukowe nie pozostawiają złudzeń. Zupy błyskawiczne zaliczane są do niezdrowego jedzenia. Eksperyment zespołu lekarzy dowiódł, że zjedzenie porcji makaronu instant jest dużym obciążeniem dla żołądka - po dwóch godzinach od spożycia, makaron był prawie w nienaruszonym stanie. Makaron błyskawiczny ma znikome wartości odżywcze, niską zawartość błonnika i białka. Większość makaronów instant zawiera składnik znany jako glutaminian monosodowy, popularny dodatek do żywności stosowany do poprawy smaku przetworzonej żywności i jego potencjalny wpływ na zdrowie pozostaje kontrowersyjny. Ogólnie ujmując, zupy błyskawiczne raczej kojarzone są z niską jakością diety i tego typu dania nie powinny stanowić podstawy żywienia. Choć nie brakuje także opinii, że zupy błyskawiczne to "zdrowe w proszku", ale zazwyczaj są to opinie pochodzące od producentów tych zup.
Analizując doniesienia prasowe można dojść do wniosku, że w Polsce rocznie zjadanych jest około 300 mln tzw. zupek chińskich. Na świecie sprzedaje się ich ponad 100 miliardów. Światowym liderem są Chiny, gdzie sprzedaje się około 44 mld zupek rocznie.
Według japońskiej ankiety przeprowadzonej w 2000 r. „Japończycy uważają, że ich najlepszym wynalazkiem XX wieku był makaron błyskawiczny”. W 1999 r. w japońskim mieście Ikeda (prefektura Osaka) otwarto Muzeum Zupy w Kubku (ang. Cup Noodles Museum), które przekazuje odwiedzającym wiedzę na temat wynalazczości i odkryć, przedstawiając historię makaronu błyskawicznego i nowej kultury kulinarnej. W muzeum można m.in. samodzielnie sporządzić legendarny już Chicken Ramen, poznać historię zup błyskawicznych, obejrzeć kilkaset opakować produktów zupek oraz zobaczyć wiernie odtworzoną szopę, w której Mamofuku Ando wynalazł makaron błyskawiczny o smaku kurczaka.
Dzień | Data | Nazwa święta |
---|---|---|
Czwartek | 25.08.2022 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2022 |
Piątek | 25.08.2023 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2023 |
Poniedziałek | 25.08.2025 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2025 |
Wtorek | 25.08.2026 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2026 |
Środa | 25.08.2027 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2027 |
Piątek | 25.08.2028 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2028 |
Sobota | 25.08.2029 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2029 |
Niedziela | 25.08.2030 | Dzień Zupy Błyskawicznej 2030 |