W Polsce najpopularniejszą czekoladą jest czekolada mleczna, zawierająca również mleko w proszku. Zawartość kakao w takiej czekoladzie nie przekracza 50%. Ale to właśnie gorzka czekolada jest najzdrowszym rodzajem tego wyrobu cukierniczego. Kostka tej czekolady posiada najmniej kalorii i zbawiennie wpływa na serce. Codzienne spożywanie 7 gramów gorzkiej czekolady skutecznie chroni układ krwionośny.
Jednak czekolada nie musi być jedynie słodka lub gorzka. Producenci słodyczy oferują całą gamę produktów, które mogą zawierać wiele składników, nadających niepowtarzalny smak tabliczce czekolady. Na półkach sklepowych można kupić czekoladę z owocami, bakaliami oraz z ostrymi przyprawami. Czekolada o ostrym smaku jest coraz chętniej kupowana przez smakoszy słodyczy, którzy doceniają ostro-słodki smak.
Czekolada nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także poprawia humor, bowiem zwłaszcza jej gorzka odmiana podnosi poziom serotoniny we krwi. Również badania naukowe udowodniły, że czekolada spożywana w ciąży pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Często ogranicza się dzieciom spożywanie tego wyrobu ze względu na próchnicę. Ale to czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów i dodatkowo zawiera substancje chroniące uzębienie przed tą chorobą. W przeciwieństwie do innych słodyczy, szybko jest połykana i nie przykleja się do zębów.
Zwolennicy wskazują na jeszcze jedną ważną zaletę czekolady, bowiem jest znanym od wieków afrodyzjakiem. Podobno rozsławił ją najsławniejszy kochanek w historii – Casanova. Według naukowców mózg po spożyciu czekolady reaguje podobnie jak w trakcie miłosnych uniesień. Tak więc nie tylko w Światowym Dniu Czekolady można skusić się na odrobinę słodkiej przyjemności.
Różne obchody Dnia Czekolady
Obchody Dnia Czekolady w dniu 12 kwietnia to typowo polskie święto. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca - wg. historii z pogranicza faktów i legend to właśnie 7 lipca 1550 r. czekolada została przywieziona do Europy. Ale nie tylko w Polsce mamy swój Dzień Czekolady. W USA Narodowy Dzień Czekolady celebrowany jest 28 października, Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Cukierników organizuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w dniu 13 września, kraje Afryki Zachodniej obchodzą Dzień Czekolady 14 lutego na na Łotwie w dniu 11 lipca. Znane także także dni czekolady gorzkiej (10 stycznia), mlecznej (28 lipca) i białej (22 września). A 16 grudnia jest Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą (Chocolate Covered Anything Day).