Historii o powstaniu deseru jest kilka. Już w XV wieku deser był przygotowywany w Konstantynopolu. Inna wersja mówi, że przepis powstał w kuchniach pałacu Topkapi w Stambule – podobno sułtan miał zwyczaj częstowania baklawą janczarów. Jeszcze wcześniej, bo w XIII wieku w czasach Kalifatu Abbasydów istniał deser nazywany lauzinaq. Niezależnie od kraju powstania, dzisiaj to Grecy i Turcy słyną z baklawy. Deser jest też lubiany w Bułgarii czy Armenii. Podstawą współczesnej baklawy jest ciasto filo, a je stworzyli Grecy. Armeńczycy z kolei dodali do niej cynamon i gałkę muszkatołową.
Kiedyś był to deser podawany tylko podczas uroczystości, np. na weselach, dzisiaj można ją spotkać w kawiarni i zjeść do kawy. To Turcy spopularyzowali baklawę wśród klasy średniej (chociaż do dzisiaj mówi się tam o kimś biednym, że nie stać go na codzienne jedzenie baklawy). Współczesna wersja to warstwy ciasta filo, miodu, orzechów takich jak migdały, orzechy włoskie, pistacje i korzenne przyprawy. Płaty ciasta przekłada się oliwą albo masłem klarowanym. W zależności od kraju można do niej dodać lody albo kajmak. Ciasto jest kruche i bardzo słodkie i klejące, więc nie jest dla każdego.
Wypróbuj własny przepis na baklawę
W Polsce baklawy nie dostaniemy raczej w kawiarni, czasami można ją znaleźć na wydarzeniach kulinarnych. Jeżeli jednak użyjemy gotowego ciasta filo, to zrobienie baklawy nie jest takie ciężkie. Możemy dodać do niej ulubionego miodu albo orzechów i przypraw. Zaopatrzmy się w gorzką herbatę albo kawę, bo są one konieczne do takiego deseru.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony