Historii o powstaniu deseru jest kilka. Już w XV wieku deser był przygotowywany w Konstantynopolu. Inna wersja mówi, że przepis powstał w kuchniach pałacu Topkapi w Stambule – podobno sułtan miał zwyczaj częstowania baklawą janczarów. Jeszcze wcześniej, bo w XIII wieku w czasach Kalifatu Abbasydów istniał deser nazywany lauzinaq. Niezależnie od kraju powstania, dzisiaj to Grecy i Turcy słyną z baklawy. Deser jest też lubiany w Bułgarii czy Armenii. Podstawą współczesnej baklawy jest ciasto filo, a je stworzyli Grecy. Armeńczycy z kolei dodali do niej cynamon i gałkę muszkatołową.
Kiedyś był to deser podawany tylko podczas uroczystości, np. na weselach, dzisiaj można ją spotkać w kawiarni i zjeść do kawy. To Turcy spopularyzowali baklawę wśród klasy średniej (chociaż do dzisiaj mówi się tam o kimś biednym, że nie stać go na codzienne jedzenie baklawy). Współczesna wersja to warstwy ciasta filo, miodu, orzechów takich jak migdały, orzechy włoskie, pistacje i korzenne przyprawy. Płaty ciasta przekłada się oliwą albo masłem klarowanym. W zależności od kraju można do niej dodać lody albo kajmak. Ciasto jest kruche i bardzo słodkie i klejące, więc nie jest dla każdego.
Wypróbuj własny przepis na baklawę
W Polsce baklawy nie dostaniemy raczej w kawiarni, czasami można ją znaleźć na wydarzeniach kulinarnych. Jeżeli jednak użyjemy gotowego ciasta filo, to zrobienie baklawy nie jest takie ciężkie. Możemy dodać do niej ulubionego miodu albo orzechów i przypraw. Zaopatrzmy się w gorzką herbatę albo kawę, bo są one konieczne do takiego deseru.