Obchody Międzynarodowego Dnia Marchewki były 25 dni temu.
W 2025 roku obchody Międzynarodowego Dnia Marchewki przypadły na 4 kwietnia (piątek).
Międzynarodowy Dzień Marchewki lub Dzień Marchewki obchodzony jest każdego roku 4 kwietnia. Zazwyczaj jest obchodzony poprzez zjedzenie marchwi lub dań z marchwi. Pierwsze obchody Dnia Marchewki odbyły się juz 2003 roku. Współcześnie dzień ten celebruje się w wielu krajach całego świata. Celem Dnia Marchewki jest rozpowszechnianie wiedzy o warzywach. Marchew jest jednym z dziesięciu najważniejszych ekonomicznie warzyw na świecie.
Marchew to warzywo korzeniowe zwykle w kolorze pomarańczowym, choć istnieją odmiany w innych kolorach (np. fioletowa, czarna, czerwona, biała i żółta). Marchewki są szeroko stosowane w wielu kuchniach, szczególnie do przygotowywania sałatek, a sałatki marchewkowe są tradycją w wielu kuchniach regionalnych. Rocznie na świecie wytwarza się około 43 mln ton marchwi i rzepy, z czego 45-48% uprawiana jest w Chinach. W Unii Europejskiej uprawia się około 6 mln ton rocznie.
Surowe marchewki to 88% wody, 9% węglowodanów, 0,9% białka, 2,8% błonnika pokarmowego, 1% popiołu i 0,2% tłuszczu. Błonnik pokarmowy z marchwi składa się głównie z celulozy, z mniejszymi proporcjami hemicelulozy, ligniny i skrobi. Wolne cukry w marchwi obejmują sacharozę, glukozę i fruktozę.
Marchew otrzymuje swój charakterystyczny, jasnopomarańczowy kolor z β-karotenu i mniejszych ilości α-karotenu, γ-karotenu, luteiny i zeaksantyny. α- i β-karoteny są częściowo metabolizowane do witaminy A, zapewniając ponad 100% dziennej wartości spożycia (GDA) na 100 g porcji marchwi. Marchewki są również dobrym źródłem witaminy K (13% GDA) i witaminy B6 (11% GDA), a poza tym mają skromną zawartość innych niezbędnych składników odżywczych.
