Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2021

Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych zostało 17 dni.

W 2021 roku Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych przypada na 10 lutego (środa).

Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych to inicjatywa, która narodziła się w 2016 roku. Wtedy przez cały rok organizowano różne wydarzenia i kampanie mające na celu promowanie roślin strączkowych, a w 2018 roku postanowionona stałe poświęcić im jeden dzień w roku – 10 lutego.Cel tego nietypowego święta jest oczywisty – uświadamianie ludzi na temat korzyści, jakie przynoszą suche nasiona roślin strączkowych. Co roku ustalany jest temat przewodni, np. „Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości”.

W wielu krajach ich spożycie jest niskie, mimo że suche nasiona roślin strączkowych są uprawiane już od setek lat, prawdopodobnie od VII wieku p.n.e. Ponadto istnieje wiele dowodów potwierdzających ich korzyści zdrowotne i odżywcze, a dietę bogatą w nasiona roślin strączkowych mocno promują wegetarianie i weganie. Główny powód? Jest smaczna i można nimi zastąpić mięso oraz inne produkty zwierzęce. Jeśli tylko odpowiednio dobierzemy jadłospis i będziemy konsekwentni, to całkowicie i bez szkody wyeliminujemy mięso z codziennego menu.

Do najpopularniejszych suchych nasion roślin strączkowych zaliczają się fasola czerwona i biała, bób, groch łuskany, ciecierzyca, fasola mung, soczewica i łubin. Ich suche nasiona są bogate w wartości odżywcze, m. in. w białko, żelazo, witaminę B, cynk, błonnik pokarmowy i minerały. Co ważne, są niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu, a także mają niski indeks glikemiczny. Pomagają w walce z otyłością i chorobami takimi jak cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory.

Warto dodać, że rośliny strączkowe przynoszą korzyści nie tylko organizmowi człowieka, ale i zwierząt oraz całemu środowisku. Posiadają bowiem właściwości wiążące azot, co ma wpływ na zwiększenie żyzności gleby. Poza tym ich zdolności adaptacyjne łagodzą zmiany klimatyczne.

Co ciekawe, pewnie wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że rośliny strączkowe stanowią główny składnik wielu dań narodowych i regionalnych, np. pieczona fasola, chili, daal czy falafel. Suche nasiona roślin strączkowych mogą być przechowywane przez wiele miesięcy bez utraty wartości odżywczych, co również jest bardzo komfortowe.

W ramach Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych odbywają się konkursy kulinarne, degustacje, wiele takich eventów organizowanych jest w szkołach. Każdy może jednak uczestniczyć w święcie – 10 lutego wystarczy poszukać jakiś ciekawy przepis i samemu przekonać się o zaletach roślin strączkowych.

Występowanie Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych w innych latach

DzieńDataNazwa święta
Niedziela10.02.2019Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2019
Poniedziałek10.02.2020Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2020
Czwartek10.02.2022Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2022
Piątek10.02.2023Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2023
Sobota10.02.2024Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2024
Poniedziałek10.02.2025Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2025
Wtorek10.02.2026Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2026
Środa10.02.2027Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych 2027

Inne święta i obchody tego samego dnia w Polsce 🇵🇱 (w tym międzynarodowe)

Święta i obchody w kolejnych dniach po 10 lutego