Do najbliższych obchodów Dnia Tortellini w Rosole zostały 32 dni, czyli 1 miesiąc i 2 dni.
W 2025 roku Dzień Tortellini w Rosole przypada na 14 grudnia (niedziela).
Tortellini w rosole są często podawane w menu bożonarodzeniowym. Boloński historyk Alessandro Cervellati podaje, że ta tradycja w Bolonii sięga XII wieku. Powszechne nie jest to wyłącznie danie świąteczne. Często przygotowujemy go w niedziele, w chłodniejsze dni. Szczerze mówiąc, każdy dzień jest dobry do robienia tortellini w bulionie!
Pomiędzy legendą a rzeczywistością pochodzenie Tortellini jest owiane tajemnicą. Mówiono o faszerowanym makaronie już w średniowieczu: benedyktyńscy mnisi przetwarzali resztki po bankietach feudałów, wkładając resztki gotowanych mięs i serów do makaronu nadziewanego. To między innymi za sprawą mnichów jest król serów Parmigiano Reggiano.
Historia odnotowuje obecność tortellini na stołach bożonarodzeniowych już w 1200 roku. Pierwsze wzmianki literackie w 1300 roku z przepisem napisanym w dialekcie modeńskim.
Najstarszy przepis pochodzi z XIV wieku i znajduje się w książce kucharskiej z XIV wieku, cennym rękopisie zachowanym w bibliotece uniwersyteckiej w Bolonii. W tym przepisie znajduje się schab (w dialekcie bronza), jajka, parmezan i aromatyczne zioło zwane enula.
Nazwa tortellino pochodzi od zdrobnienia tortello, od włoskiego ciasta. Obecnie na rynku znajdujemy wiele odmian tortellini. Klasyczne Tortellini to jednak tak naprawdę mały makaron nadziewany gotowanym lub surowym mięsem, z dodatkiem surowej szynki, mortadeli, jajek i Parmigiano Reggiano, a na koniec pachnący gałką muszkatołową; wszystko jest idealnie zmiksowane i zamknięte w cienkim arkuszu makaronu jajecznego.
Region Emilia-Romagna zarejestrował Tortellini, którego specyfikacja produkcji dotyczy prowincji Modena, oraz Tortellino di Bologna, którego specyfikacja dotyczy miasta metropolitalnego Bolonia, wśród tradycyjnych włoskich produktów rolno-spożywczych. Region Veneto zamiast tego umieścił na liście tortellini z Valeggio sul Mincio.
Świętując dzień tortellini, 14 grudnia, przygotujmy niezły rosół i spróbujmy zrobić tortellini w domu według tradycyjnego przepisu. Dostrzegamy ogromną różnicę w porównaniu z tortellini kupowanymi w sklepie. I tak podczas narodowego dnia tortellini w bulionie jemy tylko pyszne klasyczne tortellini, które nigdy nie wyjdą z mody.