Wiemy natomiast całkiem sporo o historii ciasta. Pierwsze placki z ziaren zbóż wypiekano już w epoce neolitu (ponad 5 tys. lat temu). Pierwsze piece ceramiczne powstały w epoce brązu. Zwykle ciasta kojarzą się nam ze słodkościami. Najstarsze ślady miodu znaleziono w Grecji w starożytnym grobowcu, którego wiek szacuje się na 4700-5500 lat. Można przyjąć, że już wtedy dodawano miód do pieczonych placków. Cukier natomiast dotarł do nas z Azji, konkretnie z Indii, gdzie trzcinę cukrową uprawiano już 1000 lat p.n.e. W Europie handel cukrem rozpoczął się w XI wieku - cukier pochodził z Arabii i był bardzo drogim produktem. Także w XI wieku w Salerno Arabowie założyli pierwsza znaną w Europie szkołę cukierniczą. Około XIII wieku zaczęto wytwarzać pierniki - głównie dzięki odkrytym (przywiezionym) przez Marco Polo przyprawom takim jak pieprz, cynamon, imbir i goździki.
W XIV wieku zaczęto uzyskiwać jasne gatunki mąki i to zaowocowało powstaniem współczesnych biszkoptów. W 1504 do Europy sprowadzono wanilię, a w 1550 r. ziarna kakao (wg niepotwierdzonych zapisów było to 7 lipca i dlatego w tym dniu obchodzi się na świecie Światowy Dzień Czekolady). Pierwsze ciasto ptysiowe (parzone) wyprodukowano we Francji w 1540 r. W historii cukiernictwa jest także polski akcent - w 1740 polski król Stanisław Leszczyński, będący wówczas na wygnaniu we Francji uznał, że babka drożdżowa była zbyt sucha i polał ją po prostu rumem - podobno do dziś "Baba" Leszczyńskiego jest hitem najstarszej cukierni Paryża, szczególnie podczas obchodów Tłustego Wtorku we Francji.
W XVIII wieku drożdże zyskały na popularności i to one były używane do wypieków pulchnych ciast. Proszek do pieczenia wynaleziono dopiero w połowie XIX wieku - za wynalazcę uznaje się Amerykanina Ebena Nortona Horsforda, choć w Europie bardziej znany był proszek do pieczenia sprzedawany przez niemieckiego aptekarza Augusta Oetkera. Wprowadzenie proszku do pieczenia było rewolucyjne w minimalizowaniu czasu i pracy wymaganej do zrobienia wypieków chlebowych. Doprowadziło to do powstania nowych rodzajów ciast, ciastek, herbatników i innych wypieków. W XIX wieku opracowano też margarynę - historia opisuje, że cesarz Francji Napoleon III zaoferował nagrodę każdemu, kto mógłby stworzyć satysfakcjonującą alternatywę dla masła, odpowiednią dla sił zbrojnych i niższych klas. Dokonał tego francuski chemik Hippolyte Mège-Mouriès wynalazł substancję, którą nazywał oleomargaryną, którą skrócono do nazwy handlowej margaryna.
Współczesne ciasta obejmują szeroką gamę produktów. Cukiernictwo stało się z jednej strony sztuką robienia słodyczy, a z drugiej strony pieczeniem mniej lub bardziej tradycyjnych ciast. Ciekawa jest etymologia słowa ciasto - wg słownika etymologicznego języka polskiego ciasto to urzeczownikowniona forma przymiotnika pochodzącego do czasownika "tiskati" - pierwotnie oznaczało "zagniecione, ugniecione".
Jak świętować Dzień Ciasta? Uważamy, że najlepszą formą uczczenia jest własnoręczne upieczenie choćby prostego ciasta. Ale jeśli preferujesz ciasto z cukierni lub lokalnej piekarni, to także będzie to dobrze spędzony czas, szczególnie, jeśli w dobrym towarzystwie.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony