Obchody Dnia Płatków Śniadaniowych były 29 dni temu.
W 2025 roku obchody Dnia Płatków Śniadaniowych przypadły na 7 marca (piątek).
Płatki to jeden z najpowszechniejszych produktów spożywanych na śniadanie, nie tylko w Stanach Zjednoczonych, gdzie zostały wynalezione. 7 marca przypada ich święto - Dzień Płatków Śniadaniowych.
Historia płatków kukurydzianych
Angielska nazwa płatków zbożowych (cereal) pochodzi od rzymskiej bogini rolnictwa Ceres. Powszechnie uważa się, że Amerykanie wymyślili płatki pod koniec XIX wieku, ponieważ ich dieta oparta na mięsie była szkodliwa. Wszelkie problemy gastryczne czy lenistwo tłumaczono właśnie zbyt dużym spożyciem wieprzowiny czy wołowiny. Mieszkańcy USA nie stronili również od whiskey, co już w ogóle postrzegane było przez niektóre osoby za pewną przepustkę do piekła. Dlatego też Adwentyści Dnia Siódmego zaczęli szukać alternatywy i promować produkty zbożowe oraz dietę wegetariańską. Członek tego Kościoła, dr John Harvey Kellogg, jest właśnie wynalazcą płatków kukurydzianych. Podobnie jak przy wielu różnych odkryciach, także tutaj pomógł przypadek. Kellogg pewnego dnia po prostu za długo trzymał na ogniu pszenicę, przez co zrobiła się z niej papka. Kiedy próbował ją rozwałkować, po wyschnięciu masa rozdzieliła się na małe płatki. Później dopracował ten proces i tak stał się człowiekiem, który zmienił zwyczaje żywieniowe Amerykanów, a później i reszty świata. Kellogg patent na płatki zbożowe i proces ich przygotowania złożył 31 maja 1895 roku. Tak na marginesie, to bardzo ciekawa postać – był np. zagorzałym przeciwnikiem masturbacji (w związku z czym zalecał obrzezanie bez znieczulenia), bardzo chętnie wspierał też akcje charytatywne ze swoich pieniędzy. Astronauci, którzy brali udział w misji Apollo 11 (pierwsze lądowanie na księżycu) zabrali na pokład właśnie płatki kukurydziane Kellogga.
Dzień Płatków Śniadaniowych
Szacuje się, że nawet połowa Amerykanów zaczyna dzień od miski płatków. Nie dziwi więc, że powstało dedykowane święto – Dzień Płatków Śniadaniowych (Cereal Day). Przypada ono 7 marca. Jednym z jego celów jest promowanie wartości odżywczych płatków – przez ponad 100 lat przeszły one długą drogę, by przynosić korzyści konsumentom. W zależności od rodzaju płatków śniadaniowych, dostarczają sporo składników i witamin, choćby węglowodanów, białka, żelaza, wapnia, witamin A,B,C,D,E czy K. Oprócz typowych wartości odżywczych, są one również proste i szybkie w przyrządzeniu. Wystarczy przecież wlać trochę mleka, albo otworzyć jogurt i wsypać zawartość paczki.