Zazwyczaj myśląc o witaminach i składnikach mineralnych, myślimy o owocach i warzywach. Ryby są jednak równie zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Sardynki nie są wyjątkiem. Ich największą zaletą jest zawartość kwasów omega-3. Są to kwasy, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Zjedzenie puszki sardynek zapewni nam połowę dziennej dawki. Małe rybki to też świetne źródło białka. Produkty z puszek są zazwyczaj odradzane, ale akurat sardynki można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie zawierają one rtęci, którą często można znaleźć w rybach. Sardynki to też źródło selenu i jodu, dlatego spożywanie sardynek jest zalecane dla osób z chorobami tarczycy. Dzięki temu, że rybki spożywa się wraz ze skórką i kośćmi, wraz z nimi do naszego organizmu dostaje się wapń i fosfor. Szczególnie ten ostatni rzadko występuje w pożywieniu. Sardynki, podobnie jak inne ryby, zawierają też witaminę D, którą równie rzadko można spotkać w jedzeniu. Ponieważ większość tej witaminy pobieramy ze słońca, to w Polsce często występują jej niedobory.
Dodatkowym plusem sardynek jest to, że są tanie i można je przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jemy je w oleju i z puszki, ale możemy je też smażyć, grillować, zrobić z nich pastę albo dodać do sałatki. Mistrzami przyrządzania sardynek są Portugalczycy. Podobno mają na nie 365 sposobów, m.in. sardynki... w czekoladzie! Każdego roku w Lizbonie odbywa się Festa de Santo António. 13 czerwca przechadzając się uliczkami Lizbony, na każdym roku zobaczymy właśnie sardynki. Co wspólnego mają sardynki i św. Antoni? Według legendy św. Antoni przybył do włoskiego Rimini w celu głoszenia Słowa Bożego, ale mieszkańcy nie przyjęli go z otwartymi ramionami. Poszedł nad wodę, gdzie pożalił się rybom. Według podań ryby przypłynęły i słuchały. A z nimi całe miasto. Przyjęło się, że tymi rybami były sardynki. Portugalczycy najchętniej jedzą je grillowane i wędzone.
Przekonaj się do sardynek
Jeżeli do tej pory nie byłeś fanem, to najwyższy czas to zmienić, zarówno ze względu na zdrowie, jak i na smak. Żeby przekonać się do tych małych rybek, można np. podać je w wykwintnej formie – na krakersach i z kieliszkiem wina.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony