Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu. Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki i produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znaną zaletą buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim przemawia – możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.
Burak kojarzy nam się z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem. Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni – można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.
Odkryj swój sposób na buraka
W jego święto włącz buraka do menu. Zrób ukochany barszcz albo wypróbuj któryś z nowych przepisów dostępnych w Internecie. Zrób z niego zdrowy koktajl pełen witamin albo zacznij swoją produkcję buraków w słoikach.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony