Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu. Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki i produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znaną zaletą buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim przemawia – możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.
Burak kojarzy nam się z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem. Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni – można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.
Odkryj swój sposób na buraka
W jego święto włącz buraka do menu. Zrób ukochany barszcz albo wypróbuj któryś z nowych przepisów dostępnych w Internecie. Zrób z niego zdrowy koktajl pełen witamin albo zacznij swoją produkcję buraków w słoikach.