Produkty żywnościowe związane z ich miejscem pochodzenia są korzystne ekonomicznie i społecznie dla obszarów wiejskich i promują zrównoważony rozwój, którego roczna wartość handlowa wynosi ponad 50 miliardów dolarów na całym świecie. Takie produkty mają specyficzne cechy, cechy lub reputację wynikające z ich pochodzenia geograficznego.
Rejestracja produktów związanych z ich miejscem pochodzenia ma znacznie głębsze konsekwencje niż same korzyści gospodarcze . Lokalni producenci i przetwórcy w centrum procesu rejestracji sprawiają, że systemy żywnościowe są bardziej zintegrowane i bardziej wydajne. Producenci wspólnie opracowują specyfikacje produktów oraz promują i chronią etykietę pochodzenia. Stworzenie takich etykiet stymuluje również dialog sektora publicznego i prywatnego, ponieważ władze publiczne są często ściśle związane z procesem rejestracji i certyfikacji.
Dzień | Data | Nazwa święta |
---|---|---|
Niedziela | 18.06.2023 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2023 |
Wtorek | 18.06.2024 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2024 |
Czwartek | 18.06.2026 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2026 |
Piątek | 18.06.2027 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2027 |
Niedziela | 18.06.2028 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2028 |
Poniedziałek | 18.06.2029 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2029 |
Wtorek | 18.06.2030 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2030 |
Środa | 18.06.2031 | Dzień Zrównoważonej Gastronomii 2031 |