Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Hummusu zostało 14 dni.
W 2025 roku Międzynarodowy Dzień Hummusu przypada na 13 maja (wtorek).
13 maja dołącz do milionów ludzi na całym świecie w świętowaniu ich miłości do hummusu. Spożywaj, dziel się, celebruj i wyznawaj swoją miłość do tego specjalnego jedzenia.
Hummus to dip, pasta do smarowania lub pikantne danie z gotowanej, zmiksowanej ciecierzycy zmieszanej z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem. Jest popularny w kuchni bliskowschodniej na całym świecie. Można go również znaleźć w większości sklepów spożywczych w Ameryce Północnej i Europie.
Słowo "hummus” pochodzi od arabskiego słowa ḥummuṣ oznaczającego "ciecierzycę”, będącego odmianą ḥimmaṣ lub ḥimmiṣ. Może mieć pochodzenie aramejskie, co odpowiada syryjskiemu słowu określającemu ciecierzycę: ḥem (m) ṣē. Pełna nazwa przygotowanej pasty w języku arabskim to ḥummuṣ bi ṭaḥīna, co oznacza "ciecierzyca z tahini”.
Chociaż w różnych częściach Bliskiego Wschodu istnieje wiele różnych teorii i twierdzeń o pochodzeniu, dowody są niewystarczające, aby określić dokładne miejsce lub czas wynalezienia hummusu. Jego podstawowe składniki - ciecierzyca, sezam , cytryna i czosnek - były łączone i spożywane w Lewancie przez wieki. Chociaż populacje regionalne powszechnie jadły ciecierzycę i często gotowały ją w gulaszach i innych gorących potrawach, przecier z ciecierzycy spożywana na zimno z tahini nie pojawia się przed okresem Abbasydów w Egipcie i Lewancie.
Ciecierzyca, główny składnik konwencjonalnego hummusu, zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, białka, witaminy B6, manganu i innych składników odżywczych. Ponieważ przepisy na hummus są różne, zawartość składników odżywczych zależy przede wszystkim od względnych proporcji ciecierzycy, tahini i wody. Hummus dostarcza około 170 kalorii na 100 gramów i jest dobrym lub doskonałym (ponad 10% dziennej wartości ) źródłem błonnika pokarmowego, witaminy B6 i kilku minerałów. Zawartość tłuszczu, głównie z tahini i oliwy z oliwek, stanowi około 14% całości; inne główne składniki to 65% wody, 17% wszystkich węglowodanów , w tym niewielka ilość cukru i około 10% białka.
