Kawior to przetworzona, solona ikra rybna (znana również jako jaja ryb). Jaja są małe, okrągłe i zwykle w kolorze czarnym, ale są też odmiany pomarańczowe i czerwone. Chociaż może się to wydawać nieco dziwne, kawior był kiedyś zarezerwowany wyłącznie dla członków rodziny królewskiej. Dziś nadal uważany jest za rarytas na całym świecie.
Wiele osób używa terminu "kawior" na określenie każdego rodzaju jaj ryb, ale prawdziwy kawior musi pochodzić od jesiotra - grupy około 25 gatunków ryb. Te konkretne ryby produkują jedne z najlepszych odmian kawioru na świecie. Najrzadsza i najdroższa forma kawioru pochodzi od krytycznie zagrożonego wyginięciem jesiotra bieługi pływającego w Morzu Kaspijskim. Tradycyjnie, termin "kawior" odnosi się tylko do ikry z dzikiej jesiotra w Morzu Kaspijskim i Morza Czarnego. W zależności od kraju, kawior mogą być również stosowane w celu opisania ikry jesiotra pozostałych gatunków lub innej ryby, takie jak łosoś, pstrąg, sieja lub karp.
Kawior jest dość słony, więc zazwyczaj dobrze smakuje, ale można go również wykorzystać do przyrządzania niektórych potraw. Jeśli masz ochotę na przygodę, spróbuj już dziś! Kawior zwykle można znaleźć w specjalistycznych sklepach spożywczych. W przeciwnym razie upiecz w domu kawałek ryby, aby uczcić Dzień Kawioru. Smacznego!