Dzień Orzechów Makadamia 2025

Do najbliższych obchodów Dnia Orzechów Makadamia zostało 257 dni, czyli 8 miesięcy i 14 dni.

W 2025 roku Dzień Orzechów Makadamia przypada na 4 września (czwartek).

Chociaż orzechy makadamia nie są orzechami w sensie botanicznym, w kuchni określa się je mianem orzechów. Orzechy makadamia to nasiona drzew należących do rodzaju Macadamia. Ten rodzaj pochodzi z Australii. Obejmuje cztery gatunki drzew, ale tylko trzy z nich mają znaczenie handlowe, a tylko dwa można jeść na surowo. Orzech został po raz pierwszy komercyjnie produkowany na szeroką skalę na Hawajach, gdzie został wprowadzony na rynek w latach osiemdziesiątych XIX wieku i przez pewien czas był największym producentem na świecie. Obecnie to Republika Południowej Afryki jest największym na świecie producentem makadamii, a światowa produkcja wynosi grubo ponad 200 tys. ton rocznie (oprócz RPA orzechy makadamia uprawia się w USA (stany Kaliformia i Hawaje), Brazylii, Kostaryce, Izraelu, Kenii, Chinach, Boliwii, Nowej Zelandii, Kolumbii, Gwatemali i Malawi)

W porównaniu z orzechami nerkowca, migdałami i innymi popularnymi jadalnymi nasionami makadamii mają niską zawartość białka i wysoką zawartość tłuszczu. Zawierają około 22% kwasu palmitynowego, który jest nienasyconym kwasem tłuszczowym omega-7. Orzechy makadamia zawierają również witaminy B6, C i E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, selen, niacynę, tiaminę i ryboflawinę.

Jadalne orzechy makadamia są szeroko stosowane w kuchni. Mogą być spożywane samodzielnie, surowe lub prażone, lub używane jako składnik wielu potraw. Makadamia często dodaje się do ciast i sałatek owocowych. Olej makadamia jest używany ze względu na swój aromat w ciastach i jako dressing do sałatek.

Jako ciekawostkę można podać fakt, że orzechy makadamia są toksyczne dla psów . Spożycie może spowodować toksyczność makadamia charakteryzującą się osłabieniem i porażeniem kończyny tylnej z niezdolnością do stania, występującą w ciągu 12 godzin od połknięcia. W zależności od spożytej ilości i wielkości psa objawy mogą również obejmować drżenie mięśni, bóle stawów i silny ból brzucha.

Nie jest znana geneza Dnia Orzechów Makadamia. W USA ten dzień często celebruje się jako Narodowy Dzień Orzechów Makadamia (Ang. National Macadamia Nut Day). Same orzechy zostały odkryte dla świata na początku XIX wieku - pierwszym Europejczykiem, który zetknął się z tymi roślinami był angielski botanik Allan Cunningham. Naukową nazwę temu rodzajowi roślin nadał niemiecko-australijski botanik Ferdinand von Mueller w 1957 r. na cześć swojego przyjaciela dr Johna Macadama, szkocko - australijskiego chemika.

Jak świętować Dzień Orzechów Macadamia
Jeden z popularnych portali napisał: Sugerujemy zdobycie dużego starego pojemnika z prażonymi orzechami makadamia i zjedzenie przekąski jako solidny i zdrowy początek uroczystości. Następnie możesz poświęcić trochę czasu na zjedzenie tylu orzechów makadamia z białą czekoladą, ile możesz zjeść. Nie wstydź się, wiemy, że nie ma na świecie nic, co sprawia, że ​​Dzień Orzechów Macadamia jest przyjemnością niż rozkoszowanie się żarłocznym spożyciem masowych ilości ciasteczek z białą czekoladą i orzechami makadamia. Jeśli naprawdę masz ochotę na przygodę, zrób coś sam!