Według baristów do wykonania idealnej filiżanki czarnej kawy potrzebujemy 7 gramów świeżo zmielonej kawy i wody pod ciśnieniem w temperaturze 88 - 92 °C. Kawa powinna być odpowiednia ubita, a wodę powinno się przez nią przepuszczać pod ciśnieniem 9 bar. Espresso powinno mieć 25-35 ml. Na jego wierzchu powinna znaleźć się brązowa pianka zwana cremą. Często wraz z filiżanką podaje się szklaneczkę wody, która ma oczyścić kubki smakowe. Tak przygotowana kawa to dawka energii i bogatego smaku kawy. Bez niej żadnej Włoch nie zacznie pracy – w tym kraju spożywa się podobno 7 miliardów filiżanek espresso rocznie. Nazwa kawy pochodzi od słowa espressivo – wyrazisty.
Napój powstał oczywiście we Włoszech. Za datę jego powstania uważa się rok 1884, kiedy to Angelo Morondo stworzył prototyp ekspresu do kawy. Urządzenie parowe pozwalało na dozowanie wody i pary, co zrewolucjonizowało przygotowywanie kawy. Na początku takie maszyny posiadało tylko kilka barów w Turynie, Wszystko zmieniło się w 1901 roku, kiedy Luigi Bezzera udoskonalił ekspres do kawy, który skrócił czas jej robienia i gwarantował bardziej „skoncentrowany smak”. W 1903 Bezzera sprzedał swój patent Pavoniemu, który ulepszył maszynę i nadał jej światowy rozgłos. Problemem jednak był smak kawy, który przez parę był zmieniony. Problem rozwiązano dopiero w 1947, kiedy Giovani Achille Gaggia zastąpił parę innym systemem podgrzewania. Firmy Bezzery, Pavoniego i Gaggii istnieją do dzisiaj i należą do liderów w dziedzinie produkcji ekspresów ciśnieniowych dla domu i gastronomii.
Espresso jest chętnie pite we Włoszech, Hiszpanii, Ameryce Południowej i Północnej. Jest też bazą wielu innych kaw i deserów, np. tiramisu.
Zrób idealne espresso
W święto espresso kawosze mogą stworzyć ten klasyczny napój we własnym ekspresie albo skosztować dzieła profesjonalnego baristy. Miłośnicy delikatniejszych smaków mogą zdecydować się na „córki” espresso: cappucino, macchiato, latte. Osoby, u których wygrywa herbata, mogą skosztować smaku espresso w ulubionym deserze.
Zgoda na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celach
Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, opinie odbiorców, rozwój produktu
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
Twoje dane osobowe będą przetwarzane, a informacje z Twojego urządzenia (pliki cookie, unikalne identyfikatory itp.) mogą być wyświetlane i zapisywane przez zewnętrznych dostawców lub im udostępniane. Mogą też być wykorzystywane przez tę witrynę. Niektórzy dostawcy mogą przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu. Możesz się na to nie zgodzić, zmieniając opcje poniżej. Link umożliwiający wycofanie zgody znajdziesz u dołu tej strony