Światowy Dzień Hamburgera 2025

Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Hamburgera zostało 188 dni, czyli 6 miesięcy i 7 dni.

W 2025 roku Światowy Dzień Hamburgera przypada na 28 maja (środa).

Od dawna wiadomo, że fast foody to niezdrowe, kaloryczne jedzenie prowadzące do otyłości. Jest jednak smaczne, co zapewnia mu popularność na całym świecie. Czasem można więc zgrzeszyć, a jednym z takich dni jest 28 maja – wtedy przypada właśnie Dzień Hamburgera (Hamburger Day).


Historia hamburgera

Choć fast foody i hamburger najbardziej kojarzą się z kuchnią amerykańską, to jednak jego historia sięga czasów Czyngis-chana i jego armii. Mongołowie prowadzili koczowniczy tryb życia, potrzebowali więc gotowego pożywienia, które spożywali w trasie. Jeźdźcy trzymali cienkie kawałki baraniny między siodłem a koniem, które w związku z tym przybierały kształt płaskiego kotleta. Wraz z ekspansją słynnego woja, przysmak ten pojawił się w Rosji, gdzie nazwano go „steak tatar". Dalej należy przenieść się do Hamburga, drugiego co do wielkości miasta w Niemczech, ważnego światowego portu. Tam bowiem drogą morską dotarły „przepisy” kulinarne ze Wschodu. Specjałem portowego miasta stał się okrągły kotlet z mięsa wołowego smażonego na grillu, nazywany „hamburger steak”, czyli stek z Hamburga. Do Ameryki hamburger przywędrował dopiero wraz z imigrantami z Niemiec, którzy rozpowszechnili tam kotlet z siekanej wołowiny. Legenda głosi, że na statkach obsługiwanych przez Hamburger Lines pasażerom podawano właśnie grillowane paszteciki mięsne w dwóch kawałkach chleba.

Jeśli chodzi o hamburgera w dzisiejszej znanej postaci, to wciąż nie rozstrzygnięto, kto wymyślił go jako pierwszy. Pojawia się kilka nazwisk, w tym Charlie Nagreen, znany również jako „Hamburger Charlie”, Louis Lassen czy Otto Krause. Historycy jasno jednak wskazują, że do popularności hamburgera przyczyniła się światowa wystawa w 1904 roku w St. Louis, gdzie różni sprzedawcy raczyli publiczność bułkami z grillowaną wieprzowiną. W związku z tym sens ma teoria, że kilka osób wpadło na pomysł hamburgera niezależnie od siebie. W międzyczasie nazwę „hamburger steak” uproszczono, ale nadal wskazuje ona na niemieckie miasto.


Obchody Dnia Hamburgera

Tradycyjnie hamburger składa się z kotleta z mielonej wołowiny, który jest smażony na patelni, grillowany lub pieczony na ogniu, podawanego w bułce. Potrawę urozmaica się rożnymi dodatkami, jak keczup, sałata, pomidor, papryka czy cebula. Wyróżnia się też odmiany burgera, takie jak cheeseburger (z serem), chickenburger (z kurczakiem), fishburger (ryba) czy burger wegetariański. W dniu święta nie pozostaje nic innego, jak skosztować słynnego fast fooda. Można udać się ze znajomymi do baru, wiele z nich z pewnością przygotuje jakieś promocje z okazji święta. Pod tym względem najlepiej mają Amerykanie, którzy zjadają w ciągu roku ponad 50 miliardów hamburgerów. Za oceanem National Hamburger Day to raj dla restauratorów, stąd jak najlepiej chcą się oni pokazać w tym dniu. Warto zwrócić uwagę na datę święta – 28 maj to data, kiedy sezon grillowy rozpoczął się już na dobre, a Amerykanie lubią jeść na swoich barbecue hamburgery. Na ten wzór można więc zaprosić znajomych i przyrządzić imprezę na świeżym powietrzu z czołowym przysmakiem kuchni ze Stanów Zjednoczonych.

Warto też samemu pokusić się o przygotowanie własnej bułki z mięsem czy rybą. Zaletą tej potrawy jest to, że nie jest ona trudna ani czasochłonna – nawet osoba bez talentu kulinarnego poradzi sobie bez problemu.