Światowy Dzień Wegan 2020

Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Wegan zostało 207 dni, czyli 6 miesięcy i 24 dni.

W 2020 roku Światowy Dzień Wegan przypada na 1 listopada (niedziela).

Data Światowego Dnia Wegan upamiętnia powstanie Towarzystwa Wegańskiego (Vegan Society) w 1944 roku. Święto zostało zainicjowane w 1994 roku przez przewodniczącego Towarzystwa Wegańskiego - Louisa Wallisa. Celem dnia jest propagowanie zdrowego stylu życia oraz weganizmu, czyli wykluczeniu ze swojego życia wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym Dniu organizowane są akcje edukacyjne oraz poruszające problematykę sytuacji zwierząt przeznaczonych do rzeźni. Główną motywacją wegan jest „współczucie dla cierpiących oraz szacunek dla życia”. W Polsce ze względu na obchody Wszystkich Świętych, weganizm promowany jest 1 października, przy okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu.

Historia Towarzystwa Wegańskiego zaczyna się w 1944 roku, kiedy grupa przyjaciół-wegetarian, a wśród nich Donald Watson i Elsie Shrigley, postanowili wyeliminować ze swojej diety produkty zwierzęce, takie jak mleko czy jaja. Nazwa „vegan” powstała z trzech pierwszych oraz dwóch ostatnich liter ze słowa Wegetarianin. W tym samym roku powstało Towarzystwo Wegańskie - Vegan Society.

Weganizm staje się coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród sławnych osób. Weganie całkowicie odrzucają produkty pochodzenia zwierzęcego, na przykład mięso, skóry, jajka lub mleko. Weganizm to nie tylko sposób odżywiania się, ale przede wszystkim styl życia. Weganie nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach i nie kupują przedmiotów powstałych z odzwierzęcych surowców, takich jak futra, skóry, wełna lub jedwab. Weganie również nie biorą udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta, na przykład w polowaniach, w zoo, rodeo lub w cyrku.

Weganizm jako styl życia wynika najczęściej z pobudek etycznych, bowiem zgodnie z filozofią praw zwierząt, zwierzętom, tak jak ludziom, przysługuje ochrona ich podstawowych praw, w tym przede wszystkim prawa do życia i prawa do wolności od cierpienia. W sytuacji, gdy niemożliwe jest korzystanie z produktów zwierzęcych bez naruszania tych praw, należy zrezygnować z wykorzystywania zwierząt, zwłaszcza z produktów, które powstały w wyniku śmierci i cierpienia zwierząt.