Dzień Grilla 2025

Do najbliższych obchodów Dnia Grilla zostały 132 dni, czyli 4 miesiące i 12 dni.

W 2025 roku Dzień Grilla przypada na 2 maja (piątek).

Majówka to zazwyczaj oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Dlatego właśnie Dzień Grilla przypada na 2 maja. To idealny dzień na tę ulubioną rozrywkę Polaków.


Moda na grillowanie przyszła do nas z Zachodu

Oczywiście pierwsze wzmianki o przyrządzaniu jedzenia na ruszcie pochodzą już ze starożytnego Rzymu. Potem tę metodę spopularyzowały wyprawy morskie – był to jedyny sposób przyrządzania jedzenia na statku. Mieszkańcy Karaibów tworzyli ruszt z kości i gałęzi. Nazywali je „barbacoa”, co pewnie potem przyniosło nam nazwę „barbecue”.


Grillowanie we współczesnym sensie stało się popularne po II wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych, a więc domu „barbecue” (lub barbeque). Grill jaki znamy do dzisiaj został stworzony przez George'a Stephena, który był spawaczem. Nie satysfakcjonowały go dostępne urządzenia do grilla, więc stworzył własny. Umieścił ruszt w metalowej półkuli, stworzył przykrywkę, a wszystko postawił na 3 nogach.


W Polsce grillowanie rozpoczęło się dopiero w latach 80., a popularność zyskało jeszcze dekadę później. Grillowanie na działkach, w ogródkach, w towarzystwie znajomych to polski klasyk. Grill pozostawia duże pole do popisu: można na nim przygotować mięsa, ryby, warzywa, a nawet owoce. Obowiązkowymi dodatkami są ketchup, majonez, chleb, sałatka, ogórek kiszony oraz oczywiście puszka piwa lub Coli. Obecnie przepisy na grilla są coraz bardziej wymyślne i pozwalają na naprawdę dużą inwencję twórczą.


W Dzień Grilla zaskocz swoich gości czymś nowym

Kiełbaskę albo karkówkę warto zostawić na inny dzień. W święto grilla można pokombinować i stworzyć naprawdę ciekawe danie. Zaskocz gości pizzą z grilla, langustynkami z masłem pietruszkowym albo szparagami zawiniętymi w szynkę parmeńską. Kto powiedział, że na grillu nie można przygotować deseru? Wystarczy położyć na nim banany w skórce i poczekać aż całkowicie sczernieją. Wtedy wystarczy je naciąć wzdłuż i włożyć do środka kilka kostek czekolady. Czekolada po chwili się rozpuści i już można jeść, prosto ze skórki. Dodatek ajerkoniaku albo innego likieru jeszcze bardziej podkręci deser.