Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Tuńczyka zostało 14 dni.
W 2025 roku Światowy Dzień Tuńczyka przypada na 2 maja (piątek).
Tuńczyk i gatunki tuńczykopodobne są bardzo ważne gospodarczo - zarówno dla krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się - i są ważnym źródłem pożywienia. Obejmują one około 40 gatunków występujących na Atlantyku, Oceanie Indyjskim i Pacyfiku oraz na Morzu Śródziemnym. Są to niezwykłe ryby. Tuńczyk może wyskoczyć wysoko nad wodę; podróżują w ogromnych ławicach; są ciepłokrwiste. Znane są także z tego, że współpracują z delfinami w celu ochrony przed rekinami.
Z powodu niesamowitych właściwości tuńczyka i ogromnego zapotrzebowania, rybom grozi spadek populacji. Dwa główne produkty napędzają produkcję tuńczyka to tradycyjny tuńczyk konserwowany i sashimi/sushi. Produkty te wykazują istotne różnice pod względem wykorzystywanego gatunku, wymagań jakościowych i systemów produkcyjnych. Na rynku konserw dominują gatunki lekkiego mięsa - skipjack i yellowfin - podczas gdy na rynku sushi i sashimi preferuje się tłustego tuńczyka błękitnopłetwego i innych gatunków czerwonego mięsa, takich jak opastuna. Tuńczyk błękitnopłetwy jest najważniejszym produktem na rynku sushi i sashimi i większość trafia do Japonii.
Ponieważ gatunki tuńczyka migrującego stanowią 20 procent wartości wszystkich połowów morskich i ponad osiem procent wszystkich owoców morza sprzedawanych na całym świecie, obchody Światowego Dnia Tuńczyka ONZ są ważnym krokiem w uznaniu kluczowej roli tuńczyka w zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe, możliwości gospodarcze i źródła utrzymania ludzi na całym świecie. Dlatego ONZ ustanowiło to święto aby podkreślić znaczenie tych gatunków ryb w gospodarce światowej.
