Światowy Dzień Pistacji 2024

Do najbliższych obchodów Światowego Dnia Pistacji zostało 85 dni, czyli 2 miesiące i 23 dni.

W 2024 roku Światowy Dzień Pistacji przypada na 26 lutego (poniedziałek).

Światowy Dzień Pistacji przypada 26 lutego. Dzięki tej inicjatywie, wiele osób ma okazję odkryć walory smakowe i zdrowotne tych orzeszków.

Pistacje znane są ludzkości od zarania dziejów, już 9000 lat temu na Bliskim Wschodzie korzystano z ich cudownych właściwości. Wysoka wartość odżywcza i długa przydatność do spożycia sprawiały, że był to niezbędny prowiant pierwszych podróżników i handlarzy po Jedwabnym Szlaku. Rzymianie poznali ich walory w I wieku, kiedy zostały opisane w książce kucharskiej Apiciusa.

Drzewa te rosły dziko w regionach pustynnych, a według legendy, zakochani spotykali się przy nich, by usłyszeć pękające pistacje w księżycowe noce. Miało to zapewnić szczęście w miłości. Współcześnie ludzie nadal wierzą w ich magiczne właściwości, choćby w Chinach są symbolem zdrowia i powodzenia, a ze względu na wygląd przypominający uśmiech nazywane są właśnie orzechami szczęścia. Warto wiedzieć, że pistacje są jednym z dwóch orzechów wspomnianych w Biblii.

Pistacje mają swoje święto nie bez powodu, to bowiem bardzo pyszny i zarazem pożywny pokarm. Orzeszki pistacjowe mają słodki smak, silny aromat, często używane są do wyrobów cukierniczych jak torty czy lody. Są wysokoenergetyczne, a do tego zawierają pokaźne ilości fosforu wzmacniającego kości i zęby oraz biorącego udział w regulacji procesów metabolicznych. Inne zalety to obecność antyoksydantów, karotenoidów, błonnika, białka, magnezu, potasu, wapnia czy niektórych witamin. Pistacje polecane są osobom, które mają problemy z nadciśnieniem czy wysokim poziomem cholesterolu. Powszechnie uważa się też, że dzięki pistacjom można wpłynąć na wygląd, jak i kondycję fizyczną. Warto je więc stosować jako zdrową przekąskę, w wielu krajach jest to zresztą powszechne.

Trudno jednoznacznie określić, kto wpadł na pomysł World Pistachio Day, czyli Światowego Dnia Pistacji (czasem nazywanego Międzynarodowym Dniem Pistacji). Pewne jest jednak to, że promowanie plonów jednych z najstarszych drzew to świetna inicjatywa. W dniu święta, 26 lutego, warto wprowadzić je do swojej diety, jeśli tego jeszcze nie zrobiliśmy, można też wypróbować kilka przepisów zawierających pistacje. Są to nie tylko ciasta czy lody, ale i potrawy z mięsem, ryżem czy zupy.