W 1990 roku powstało Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej zrzeszające piekarzy z całej Polski. Celem działalności organizacji jest przede wszystkim reprezentowanie interesów członków wobec administracji samorządowej, państwowej oraz prowadzenie działań edukacyjno-szkoleniowych. Stowarzyszenie inicjuje wyjazdy oraz zachęca członków do udziału w konkursach i targach międzynarodowych. W 2005 roku, Stowarzyszenie otrzymało Honorową Odznakę Rzemiosła Polskiego za promowanie rzemiosła polskiego i integrowanie środowisk piekarzy.
W Polsce działa Instytut Polskie Pieczywo, który aktywnie dąży do wspierania rozwoju, integracji oraz wzrostu jakości i konkurencyjności branży piekarniczej. Instytut współpracując z ośrodkami władzy i środowiskami naukowymi przyczynia się do promowania wartości i znaczenia pieczywa w gospodarce krajowej oraz w codziennej diecie społeczeństwa. Na podstawie badań zauważalny jest spadek ilości spożywanego pieczywa. A chleb powinien stanowić podstawę codziennej diety, gdyż pieczywo jest bogatym źródłem składników odżywczych, mineralnych oraz energii. Dietetycy zalecają włączenie do codziennego jadłospisu chleba pełnoziarnistego, który zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Składniki odżywcze zapewniają uczucie sytości, regulują pracę układu pokarmowego oraz podnoszą odporność organizmu. Obecnie w każdej piekarni i w sklepie znajduje się bogaty wybór pieczywa, z którego możemy wybrać odpowiedni chleb dla siebie i bliskich. Domowy wypiek pieczywa jest coraz popularniejszy od kilku lat. Na ryku znajduje się szeroki wybór składników do wypieku chleba, na przykład mąki i ziaren. Każdy może spróbować upiec pieczywo według własnego gustu, a smak i zapach domowego chleba jest niepowtarzalny.