Dzień Pandy 2023

Do najbliższych obchodów Dnia Pandy zostało 216 dni, czyli 7 miesięcy i 4 dni.

W 2023 roku Dzień Pandy przypada na 16 marca (czwartek).

Dzień Pandy jest obchodzony corocznie 16 marca i jest poświecony pandzie wielkiej.
Panda wielka, zwana czasem niedźwiedziem babmbusowym lub po prostu pandą to ssak zamieszkujący lasy bambusowe w Chinach. Dzień Pandy wyrósł z uznanej potrzeby ochrony tych pięknych niedźwiedzi, choć dokładna geneza powstania obchodów nie jest znana.

Pandy charakteryzuje się dużymi, czarnymi plamami wokół oczu, uszu i czarno-białym ubarwieniem całego ciała. Nazwa „panda wielka” jest czasem używana w celu odróżnienia jej od pandy rudej. Pandy żyją w kilku pasmach górskich w środkowych Chinach. W wyniku rozwoju rolnictwa, wylesiania terenów i ogólnego rozwoje tego regionu Chin, pandy wielkie zostały wyparte z obszarów nizinnych, które niegdyś zamieszkiwały i jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Populacja dziko żyjących pand wg różnych źródeł wynosi od 1,5 do 3 tys osobników. Na skutek intensywnych działań ochronnych populacja pand wielkich wzrosła w ostatnich latach, ale nadal jest to gatunek chroniony.

Pandy wielkie są także ogromną atrakcją ogrodów zoologicznych. W niewoli żyje około 350-400 osobników, ale tylko około 50 osobników poza Chinami. Przy tym należy zauważyć, że wszystkie pandy są własnością Chińczyków i są tylko wypożyczane do ogrodów zoologicznych w tych krajach, z którymi państwo chińskie zawrze stosowną umowę. Wiążą się z tym także duże koszty, wg doniesień medialnych są to kwoty od 250 tys do 1 mln dolarów za rok przy umowie na 10 lat. Ale jest to bardzo pożądane zwierzę w zoo i z racji wyjątkowo sympatycznego wyglądu pandy przyciągają tłumy przed swoje wybiegi. W Europie tylko 9 krajów ma lub miało pandy w zoo. Nasi sąsiedzi Niemcy wydzierżawili je np. w 2017 r. na 15 lat - berlińskie zoo za dwie pandy płaci 920 tys. euro rocznie.

Dorosłe osobniki pandy wielkie mierzą od 1,2 do 1,9 m długości i około 60-90 cm wysokości. Ważą zwykle ponad 100 kg, samce nawet 160 kg. Na wolności pandy zwykle żyją około 15-20 lat, w niewoli ponad 30 lat. Pandy rozmnażają się co około dwa lata po osiągnięciu wieku dojrzewania (ok. 4-8 lat). Samice rodzą od 1 do 2 szczeniąt, ważących od 85 do 142 gramów (około 1/800 ciężaru matki), ale zwykle tylko jeden przeżywa na wolności. Trojaczki odnotowano dotąd tylko kilka razy. Powszechnie wiadomo, że misie panda żywią się głównie pędami i liśćmi bambusa, choć na wolności czasami zjadają też inne trawy, dzikie bulwy, a nawet mięso w postaci ptaków, gryzoni lub padliny. W niewoli mogą otrzymywać miód, jajka, ryby, ignamy, liście krzewów , pomarańcze lub banany wraz ze specjalnie przygotowanym pożywieniem. Pandy lubią mieszkać samotnie, a każda panda ma osobny obszar aktywności. Z wyjątkiem okresu rui często żyją samotnie, zarówno w dzień, jak iw nocy. Jedna samica pandy zajmuje obszar około 30-40 hektarów. Ponieważ liście bambusa mają mało kalorii, pandy spędzają codziennie dużo czasu na jedzeniu (średnio każda panda zjada od 9 do 14 kilogramów dziennie). Dwie najważniejsze cechy pandy, jej duże ciało i okrągła twarz, dostosowują się do diety bambusa. Mniejsza powierzchnia ciała pand wskazuje na niższe tempo metabolizmu. Niższe tempo metabolizmu i siedzący tryb życia pozwalają gigantycznym pandom utrzymywać się z zasobów ubogich w składniki odżywcze, takich jak bambus. Podobnie, okrągła twarz pandy jest wynikiem silnych mięśni szczęki, co pozwala im ugryźć bambus, a proporcjonalnie panda ma większy kęs niż niedźwiedź polarny.

Świat zachodni poznał pandy praktycznie dopiero w XX wieku. Ze względu na swoją szczególną wartość badawczą i piękny obraz pandy są powszechnie kochane przez większość ludzi na świecie, zwłaszcza dzieci. W polskim internecie można też spotkać szczególny rodzaj pandy, tj. żart studentów (lub żart ze studentów) w postaci "Pan da 3"...