Międzynarodowy Dzień Celiakii 2025

Do najbliższych obchodów Międzynarodowego Dnia Celiakii zostały 164 dni, czyli 5 miesięcy i 13 dni.

W 2025 roku Międzynarodowy Dzień Celiakii przypada na 16 maja (piątek).

Ten dzień można nazwać też dniem osób na diecie bezglutenowej. 16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii, organizowany w Europie od 2006 roku.


Celiakia to nietolerancja glutenu

Czym jest gluten? To frakcja białek, którą można znaleźć w pszenicy, życie i jęczmieniu. Celiakia to w uproszczeniu negatywna reakcja układu pokarmowego na ten składnik diety. Spożycie glutenu przez osoby z celiakią prowadzi do reakcji zapalnej, która z kolei prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Jelita z takim zanikiem mają problem z prawidłowym przyswajaniem składników odżywczych. Przyczyna choroby nie jest do końca znana, ale prawdopodobnie ma podłoże genetyczne albo środowiskowe.


Choroba może wystąpić w różnym wieku, ale często zaczyna się już podczas dzieciństwa. Objawy nie są szczególne: wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Przez to choroba może być błędnie diagnozowana albo przeoczona. Na szczęście leczenie choroby jest stosunkowo proste, wystarczy wyeliminować z diety gluten. Na szczęście obecnie na półkach sklepowych można znaleźć wiele produktów bez tego białka. Coraz więcej książek i blogów proponuje przepisy bezglutenowe, a w restauracjach można znaleźć dania, które pomijają ten składnik. Dieta bezglutenowa stała się też popularna wśród osób, które nie chorują na celiakię. Osoby, które nie muszą, nie powinny rezygnować z glutenu, ponieważ produkty pełnoziarniste dostarczają wielu składników odżywczych.


W Międzynarodowy Dzień Celiakii wypróbuj dania bezglutenowe

Nie trzeba od razu rezygnować z glutenu, żeby wypróbować przepisy bez niego. Próbowanie innych rodzajów mąk albo składników może wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i dania, których wcześniej nie znaliśmy, np. tacosy kukurydziane.