Dzień Ślimaka 2025

Do najbliższych obchodów Dnia Ślimaka zostały 172 dni, czyli 5 miesięcy i 21 dni.

W 2025 roku Dzień Ślimaka przypada na 24 maja (sobota).

Mięso ślimaka to materiał na potrawę znany od wielu lat, choć nie w każdym państwie ceniony tak, jak choćby we Francji. Dzień Ślimaka (Escargot Day) przypadający 24 maja być może to zmieni, zwłaszcza że dostarczają one ku temu powodów. Zawierają dużo wartości odżywczych, są łatwe w hodowli, a wiele osób po prostu uwielbia ich smak. Co warto wiedzieć jeszcze o ślimakach?

Etymologia słowa „ślimak”


Słowo „ślimak” pochodzi od praindoeuropejskiego pierwiastka „(s)leim-” oznaczającego „śluzowaty”. W naszym języku dał on początek nie tylko nazwie popularnych mięczaków, ale i takim wyrazom jak „ślina”, „szlam” czy „śluz”. Nazwa „escargot” odnosząca się do ślimaka jadalnego, pochodzi natomiast z języka francuskiego.

Ślimaki – odwieczny przysmak


Dowody kulinarnego zastosowania ślimaków liczą sobie tysiące lat, wiele rozbitych muszli znaleziono w greckiej jaskini Franchthi, datowanych na rok 10 700 pne. Podobnych odkryć dokonano m. in. na terenie dzisiejszej Algierii i Tunezji. Jako ekskluzywny pokarm znane są natomiast przynajmniej od czasów starożytnego Rzymu. Dowodzi temu Apicjusz, autor najstarszej zachowanej książki kucharskiej, zamieścił w niej bowiem przepis na ślimaki. Od dawna uchodzą one również za afrodyzjak.

„Nowożytną” popularność ślimaków przypisuje się francuskiemu ministrowi spraw zagranicznych Talleyrandowi. Kiedy w 1814 roku do Paryża przybył car Rosji, polityk postanowił wydać na jego cześć wystawne przyjęcie. Talleyrand chcąc zaimponować gościowi ze Wschodu i podać mu coś, czego ten nigdy wcześniej nie jadł, polecił szefowi kuchni przygotować właśnie ślimaki. Był nim Antonin Carême pochodzący z Burgundii, ten region Francji jest też najbardziej kojarzony ze ślimakami.

W Polsce dawniej ślimaki nie cieszyły się zbyt dużą popularnością (wyjątek stanowi XVII wiek), przede wszystkim ze względu na cenę. Dziś jednak nie stanowią już egzotyki i coraz częściej są spożywane pod różnymi postaciami. Co więcej, nasz kraj rozwija się jako producent i eksporter ślimaków. Winniczki znad Wisły, które są gatunkiem chronionym, trafiają najczęściej do Europy Zachodniej, głównie do Francji i Włoch. Szacuje się, że we Francji spożywa się rocznie 40 000 ton ślimaków.

Nie wszystkie ślimaki lądowe są jadalne, ponieważ wiele z nich jest zbyt małych - nie warto ich przygotowywać i gotować. Smakowitość mięsa różni się w zależności od gatunku, najpopularniejsze to ślimaki z rodzaju Helix, np. ślimak winniczek czy europejski ślimak brązowy.

Dzień Ślimaka


Dzień Ślimaka to święto, którego celem jest promowanie walorów odżywczych i smakowych popularnych mięczaków. Warto również podkreślić nieskomplikowany proces hodowlany, który tłumaczy ich wieloletnią popularność. W przeciwieństwie do polowania na grubą zwierzynę, jest to bezpieczne, nie potrzeba broni ani psów. W odróżnieniu do innych zwierząt gospodarskich, ślimaki są łatwe do karmienia i mogą być hodowane w dużych ilościach.

Wartości odżywcze ślimaków


Ślimaki są bogate w dobrej jakości białko oraz mają niską zawartość tłuszczu. Do tego dostarczają wielu witamin i składników odżywczych, m. in. żelaza (zalecane dla osób cierpiących na anemię z powodu jego niedoboru), wapnia, potasu, magnezu, cynku czy selenu. Przykładowo, z zalecanej dziennej dawki selenu mięczak dostarcza do 50% (u kobiet) i 30% (u mężczyzn). Wartość energetyczna 100 gramów ślimaków (bez muszelek) to około 90 kcal. Jego mięso jest polecane w diecie wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej.

Regularne spożywanie ślimaków jest korzystne w leczeniu depresji, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, zapobiega chorobom serca i reguluje pracę tarczycy. Śluz ślimaka, który jest niezwykle bogaty w allantoinę, kolagen i elastynę, wspomaga natomiast leczenie chorób skóry i złamań kości.

Oprócz wartości odżywczych, zaletą ślimaka jest też różnorodność w sposobie przyrządzania. W zależności od preferencji można je gotować, piec, smażyć, dusić czy marynować. Smak tych potraw porównuje się do mięsa drobiowego, krewetek oraz innych owoców morza, np. małży. Jedną z najpopularniejszych wersji jest ślimak po burgundzku, w muszli z dodatkiem masła i pietruszki lub czosnku.