Do najbliższych obchodów Dnia Pasztecika Szczecińskiego zostało 198 dni, czyli 6 miesięcy i 15 dni.
W 2025 roku Dzień Pasztecika Szczecińskiego przypada na 20 października (poniedziałek).
20 października swoje święto obchodzi wizytówka Szczecina – pasztecik szczeciński. Ten drożdżowy przysmak powstał w latach 60. ubiegłego wieku, ale dopiero w 2015 roku doczekał się swojego święta.
Idealny kompan barszczu
Święto pasztecika zostało ustanowione w 46. urodziny najstarszego miejsca, które serwuje ten specjał. Ich wyrób trafił na Listę Produktów Tradycyjnych. Paszteciki od 1969 roku produkowane są w tej samej radzieckiej maszynie, przepis również jest ten sam. Wszystkie składniki
pochodzą tylko od polskich producentów, nic nie jest mrożone. Podobno żeby spróbować tego klasycznego szczecińskiego przysmaku, klienci przyjeżdżają zza granicy.
Cała tajemnica tkwi w specjalnym sposobie mieszania i idealnych proporcjach. Z lokalnej receptury wyrabia się ciasto drożdżowe, które następnie jest nadziewane farszem mięsnym albo wegetariańskim. W latach 60. popularne były tylko farsze mięsny, rybny i pasta jajeczna, potem przyszła moda na kapustę i pieczarki. Ciasto z zewnątrz jest kruche, w środku delikatne i miękkie. Idealnym dodatkiem do takiego pasztecika jest barszcz. Oczywiście pasztecik szczeciński musi być jedzony na świeżo, kiedy jest jeszcze ciepły.
Pasztecik to dobry powód, żeby odwiedzić Szczecin
Nic tak nie motywuje do podróży jak jedzenie. A dla pasztecika naprawdę warto przejechać trochę kilometrów. Jeżeli planowałeś gdzieś wycieczkę, to obierz za cel Szczecin. To piękne miasto ma do zaoferowania o wiele więcej niż pyszne paszteciki.